Pytlák chtěl zabít šlechtice | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Pytlák chtěl zabít šlechtice

Mladý šlechtic setkání s pytlákem nakonec přežil.
Mladý šlechtic setkání s pytlákem nakonec přežil. (Ilustrační foto scom)

Vteřiny hrůzy prožil 5. května 1878 syn majitele frýdlantského panství František hrabě Clam-Gallas. Při lovu tetřevů mu zkřížil cestu pytlák, který na šlechtice ze 30 metrů zamířil puškou. A to urozený mladík v tu chvíli ještě nevěděl, že pytlák je i vrah…

Hrabě ovšem nebyl v lese sám. Lesník Kluch kritickou situaci viděl a na pytláka křikl: »Odhoď zbraň!« Překvapený pytlák na zlomek vteřiny zaváhal a toho využil lesník k výstřelu z obou hlavní své brokovnice. Zraněný muž padl k zemi. Když hraběcí lesníci zjistili, že jeho zranění nejsou vážná, sebrali mu flintu a nechali ho ležet na mechu. Nejprve odvedli Clam-Gallase do bezpečí a následně pro zraněného přijeli s povozem. Pytláka už ovšem v lese nenašli. Přesto trestu neušel.

Četníci zjistili, že šlo o brusiče skla Josefa Pörnera z Desné. V Jizerských horách ho lidé znali pod přezdívkou »volatej Pepek«, kterou dostal kvůli následkům onemocnění štítné žlázy. Soud v Liberci pak Pörnerovi napařil 15 měsíců těžkého žaláře. Až po jeho smrti se ukázalo, že před deseti lety vedl »volatej Pepek« pětičlennou bandu, která zavraždila statkáře Václava Porscheho z Doubí. Zabíjet se tedy nebál a mladý šlechtic měl velké štěstí, že setkání s ním přežil.




Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.