Četník okradl výtržníka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Četník okradl výtržníka!

Ne každý četník z dob první republiky měl čisté úmysly...
Ne každý četník z dob první republiky měl čisté úmysly... (Foto: scom)

Četníci měli být podle představ první republiky vzorem všech ctností. Někdy se ale požadavek na mravnost nedařilo v praxi naplnit. Strážmistr Josef L. (34) obral v prosinci 1923 výtržníka Štěpána M., kterého měl umravnit a odvést na stanici.

Štěpán M. popíjel těsně před Štědrým dnem 1923 v hospodě v Loučovicích na jihu Čech. Když už mu nechtěli nalít, vytáhl nůž. Vyděšení sousedé přivolali četníka. Strážmistr Josef L. měl výtržníka odvést na stanici. Místo toho ho ale vzal k sobě domů, kde mu naléval rum. Pak četník usínajícímu opilci odcizil peněženku s tisíci korunami v domnění, že si toho Štěpán M. nevšimne.

Probudil ho a poslal pryč. Ještě před půlnocí ho však spolu s kolegou, strážmistrem Václavem A., zatkl pro veřejné násilí. Štěpán M. si ovšem krádeže všiml a obvinil z ní právě strážmistra L. Četníkovi došlo, že se řítí do velkého maléru, a tak odnesl tisícikorunu k Okresnímu soudu ve Vyšším Brodě, kde ji nechal uložit. Písemné potvrzení pak předložil veliteli stanice. Příliš si tím ale nepomohl. Šetření ukázalo, že strážmistr neplatil alimenty na své nemanželské dítě, za což byl soudně stíhán. Četník svou situaci neunesl a zastřelil se.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.