Granát roztrhal kluka na kusy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Granát roztrhal kluka na kusy!

Kluka zabil granát zapomenutý při výcviku vojsk.
Kluka zabil granát zapomenutý při výcviku vojsk. (Ilustrační foto: ara)

Strašlivou cenu za zvědavost zaplatil František Š. (†17) z Ořechova na Brněnsku. S kamarády našli 12. srpna 1922 v polích za vesnicí tajemný předmět. Ten pak Františkovi nešťastně vypadl z rukou a explodoval.

František Š. a jeho stejně staří přátelé Simon M. (17) a Antonín N. (17) se osudného dne procházeli za humny. Našli zvláštní kovový předmět, který je na první pohled zaujal. Bohužel šlo o nevybuchlý granát. Pole za Ořechovem si v době od 8. do 26. srpna 1922 pronajalo dělostřelectvo, aby tam cvičilo ostré střelby. „Když přišli až do vesnice Ořechova, měl tuto střelu František Š. v rukou, která mu neopatrností jeho z ruky vypadla a pádem na tvrdou zemi vybuchla,“ píše se v dobových dokumentech.

Nešťastníka roztrhala exploze na kusy. Větší štěstí měli jeho kamarádi, kteří výbuch přežili. Přesto šrapnel těžce zranil Simona na hrudi, v obličeji i na nohou. Antonín utrpěl zranění lehčího rázu. O tři dny později se na ořechovském hřbitově konal pohřeb neopatrného mladíka. Přišli na něj všichni dělostřelci, kteří se v okolí Ořechova účastnili manévrů poznamenaných tragédií.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.