Nešťastník spáchal sebevraždu, aby vyburcoval svět k odporu proti Hitlerovi. | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Nešťastník spáchal sebevraždu, aby vyburcoval svět k odporu proti Hitlerovi.

Štefan Lux svým zoufalým činem bohužel chování Velké Británie i dalších velmocí nezměnil.
Štefan Lux svým zoufalým činem bohužel chování Velké Británie i dalších velmocí nezměnil. (Aha! – Karel Kopáč)

Přímo v jednací síni tehdejší Společnosti národů, předchůdkyně dnešní OSN, se 3. července 1936 během zasedání střelil revolverem do hrudi československý novinář Štefan Lux (†47). V ženevské nemocnici pak po několika hodinách zemřel. Svým zoufalým skutkem protestoval proti nečinnosti demokratických zemí tváří v tvář nacismu.

 Lidové noviny tehdy informovaly: »Dnes se stala v Ženevě tragická příhoda... asi uprostřed dopoledního jednání třeskl výstřel z revolveru v rohu velikého sálu, necelých pět metrů od předsednické tribuny... Byl to Čechoslovák Štěpán Lux, příslušný do Malacek... I po svém činu dal najevo, že mu šlo o symbolické gesto proti nynějšímu režimu v Německu.

 

Lux před smrtí napsal otevřený dopis anglickému ministrovi zahraničí, anglickému králi a světovým médiím. »Na německé straně máte co do činění se zločinci. Jak se mohla tato zločinecká skupina davovým podvodem zmocnit nadvlády nad národem, objasní až historie. Těžší však bude objasnit záhadu, proč se celý svět mohl na toto šílenství dívat s nelidskou apatií,« stálo v něm. Štefan Lux byl pohřben na ženevském hřbitově. Jak už dnes víme, nikoho svým zoufalým činem nevyburcoval...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.