Vrah znetvořil svou oběť k nepoznání. Důvod? Za mrtvolu se pak sám vydával… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Vrah znetvořil svou oběť k nepoznání. Důvod? Za mrtvolu se pak sám vydával…

Lest vrahovi nevyšla. Zabil nevinného, sám skončil na šibenici. (ilustrační foto)
Lest vrahovi nevyšla. Zabil nevinného, sám skončil na šibenici. (ilustrační foto) (Aha! )

Stolařského pomocníka z Vídně zavraždil na podzim 1911 na jižní Moravě Ladislav T. Hodlal přitom obalamutit policii, aby uvěřila, že obětí vraždy je on sám. Důvodem byla snaha získat pro vlastní rodinu vyplacení nezanedbatelné pojistky.

O případu se zmiňuje i pamětní kniha královského města Uherské Hradiště. „Největší sensací posledních dvou měsíců 1911 bylo zatčení a vyšetřování vraha. Ladislav T. zavraždil na podzim 1911 v lese mezi Rohatcem a Ratíškovicemi stolařského pomocníka Antonína S. z Vídně. Jeho mrtvolu zohavil k nepoznání, aby se myslelo, že byl zavražděn on, Toman, a aby jeho rodině bylo pojišťovnou vyplaceno vysoké pojistné,“ píše se v historickém dokumentu.

Zdánlivě mazaná finta mu však nevyšla. Byl zatčen a poprávu souzen. Hlavní proces s Ladislavem T. se konal od 12. do 22. června 1912 v Uherském Hradišti. Podle dobové zprávy za »neobyčejného zájmu veřejnosti«. Soud vraha poslal na šibenici. Nakonec mu však byl trest změněn na doživotní žalář.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.