Děti na výletě umrzly! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Děti na výletě umrzly!

Smrt v horách připomíná kříž.
Smrt v horách připomíná kříž. (Ilustrační foto: Profimedia.cz)

Turistický kroužek při základní škole v Čáslavi nabízel skvělé výlety a výšlapy, a také horské túry. Jedna z nich však 29. června 1960 skončila děsivou tragédií. V Nízkých Tatrách vyhasly čtyři lidské životy.

Čáslavští tehdy nocovali v Janské dolině. Osudného dne se probudili do zamračeného rána. Fičel ledový vítr, lilo a Tatry se ponořily do mlhy. Vedoucí kroužku Blahoslav F. (†44), zodpovídající za bezpečí mladých turistů, patrně psí počasí podcenil. Přesto, že nebylo vidět na krok, vyrazil se skupinou do hor. Záhy ztratili orientaci. Milan M. (†17) se vydal zpět pro pomoc. Ve vichru a mlze dokázal dojít na chatu pod Ďumbierem, kde oznámil, že skupina uvízla nahoře a opouštějí je síly.

Stačil dokonce záchranáře dovést zpět do míst, kde parťáky opustil. Nikoho však nenašli. Následkem vysílení a šoku Milan zemřel. Stal se první obětí. Do terénu vyrazila horská služba a pak i vojáci. Když skupinu zachránci našli, dokázali v poslední možné chvíli vzkřísit pět členů výpravy. Ovšem Václav R. (†17) a Václav Z. (†13) již byli mrtví. Vedoucí Blahoslav F. by nejspíš za svůj špatný úsudek skončil před soudem, ani on ale ledové peklo nepřežil.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.