Na výletě zemřelo devět školáků! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Na výletě zemřelo devět školáků!

Zemřelo 9 školáků.
Zemřelo 9 školáků. (Foto: Profimedia.cz)

Školní výlet deváťáků ze základní školy v Oščadnici na Slovensku skončil 6. června 1974 strašlivou tragédií. Nepozorný řidič náklaďáku se srazil s autobusem, kterým děti cestovaly. Náklaďák rozpáral autobus jako plechovku sardinek.

Na místě zemřeli Daniela, Emília, Jožo, dva Peterové, dvě Márie. Magda odešla na věčnost při nakládání do sanitky, Janko nepřežil cestu do nemocnice. Těžce zraněno bylo šest dalších dětí i jejich třídní učitelka. Hrůzná událost se stala na Ruzbašském kopci v okrese Stará Ľubovňa.

Kluci a děvčata, kteří právě dokončili základní školu, si vyjeli na východní Slovensko, aby si tak naposledy společně užili krás rodné země před nástupem na střední školy či do učilišť. V osudné chvíli, ve 12.50 hodin, o jejich autobus škrtl náklaďák s přívěsem, u kterého se nárazem otevřela bočnice. Ta vzápětí rozpárala bok protijedoucího autobusu jako konzervu se sardinkami.

První sanitky byly na místě masakru po devíti minutách. O děti se staralo třicet lékařů a zdravotníků, v permanenci byly tři operační sály a několik nemocnic. Devět deváťáků bylo pohřbeno 9. června 1974 v rodné Oščadnici do společného hrobu. Rozloučit se s nimi přišlo a přijelo neuvěřitelných deset tisíc lidí…

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.