Špion se usvědčil sám! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Špion se usvědčil sám!

Zapomnětlivý špion nechal aktovku na letišti.
Zapomnětlivý špion nechal aktovku na letišti. (Ilustrační foto: scom)

Pokud se někdo chce věnovat kariéře špiona, neměl by mít děravou hlavu. Kapitán Jaroslav F. předával tajné informace Německu. Dokud v květnu 1929 nezapomněl aktovku s dokumenty na letišti v pražských Kbelích….

Respicient finanční stráže Alois K. objevil v revizní síni celní odbočky letiště zapomenutou tašku. Předal ji svým nadřízeným a ti zjistili, že v aktovce jsou přísně tajné vojenské informace. Tašku zapomněl na letišti kapitán československé armády Jaroslav F., který chvíli předtím odletěl ze Kbel do Drážďan. Jakmile to zjistil, okamžitě po přistání v Německu se pro dokumenty vrátil autem. Vzápětí byl zatčen a podroben důkladným výslechům.

Ukázalo se, že do Saska cestoval již delší dobu na cizí pas a poskytoval německým ozbrojeným silám utajované informace o výzbroji naší armády. „Odsouzen byl vojenským soudem k těžkému žaláři na 19 let, zostřenému samovazbou, půstem jednou měsíčně a 28. září tmavou komorou,“ konstatuje dobová zpráva. Za necelých deset let obsadilo naši zemi nacistické vojsko. Nakolik přitom využilo informací dodaných zrádným kapitánem, není známo.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.