Šmejdům se dříve říkalo flekaři! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Šmejdům se dříve říkalo flekaři!

Podvodnice se živila prodejem látek.
Podvodnice se živila prodejem látek. (Foto: Petr Novotný, Marek Pátek)

Podvodníkům snažícím se prodat seniorům předražené nekvalitní zboží se dnes říká »šmejdi«. Nejde ale o žádný nešvar »nové doby«. Podobným způsobem se živili nepoctivci už před šedesáti lety. Říkalo se jim flekaři.

Podvodníci získali označení flekaři podle zboží, s nímž rádi obchodovali. »Fleky« se říkalo zbytkovým kusům látek o délce necelé tři metry. Flekaři je levně nakupovali v bazarech a pak s nimi obcházeli důchodkyně a nabízeli předražené látky k odkupu. Typickou flekařkou byla Marie R. z Brna. Látku byla schopná prodat i pětkrát dráže, než ji nakoupila. Stejně jako dnešní »šmejdi«, i ona měla herecké nadání a vymýšlela si neuvěřitelné historky, aby svou oběť obalamutila.

Tvrdila o sobě, že je artistka a látky přivezla ze zahraničního turné. Materiál se prý netrhá, neodírá a vůbec je mimořádně odolný. Podvodnice někdy změnila scénář a vybrané seniorce tvrdila, že si látku u ní objednala sousedka a nyní ji prosí o doplacení. Byla schopná se svou údajnou zákaznicí sehrát i telefonický hovor, přesně jako to dělají podvodníci dnes. Příslušníci VB Marii R. několikrát chytili při činu, vždy ji ale pustili, když apelovala na to, že má dvě malé děti a slibovala, že »flekaření« nechá. Ve vězení skončila až roku 1958, když už byla zadržena po čtrnácté.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.