Pokladní zachránil detektiv: Inspiroval se i major Zeman! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Pokladní zachránil detektiv: Inspiroval se i major Zeman!

Gabriela Vránová v roli zoufalé pokladní v seriálu Třicet případů majora Zemana.
Gabriela Vránová v roli zoufalé pokladní v seriálu Třicet případů majora Zemana. (Foto: ČT )

Běžná kontrola odhalila roku 1956 u pokladní Marie V. z nádraží v České Třebové manko. Jen mravenčí práce detektivů nešťastnici zachránila nejen před vězením, ale možná i před smrtí. Marie V. se totiž zhroutila a pokusila se skočit pod vlak. Příběh se stal námětem i pro jeden z případů majora Zemana.

Zpočátku se zdálo, že jde o běžnou lapálii. Pokladní Marii V. chyběly v kase lístky na trať Česká Třebová – Praha v hodnotě šestnáct tisíc československých korun, což byla tehdy skutečně velká suma. Nešťastná žena se bránila, že jí je musel někdo ukrást. Něco podobného pochopitelně tvrdila většina defraudantů, ale zoufalství Marie V. se zdálo být upřímné.

Po nevydařeném pokusu o sebevraždu ji musel manžel doma dokonce hlídat, aby si neublížila znovu. Pro vyšetřovatele Václava F. byla pravda důležitější, než jednoduše »vyřešený« případ. Detektivové znali evidenční čísla ztracených lístků. Zjistili, že jízdenky skutečně někdo prodával. V podnicích se tehdy archivovaly cestovní účty i s jízdenkami. Podařilo se najít osm použitých pohřešovaných jízdenek. Díky analýze razítka s datem se ukázalo, že je neprodala Marie V., ale jiná pokladní Marie C., která je předtím své kolegyni ukradla. Příběh inspiroval i scenáristy kultovního seriálu Třicet případů majora Zemana. V díle Romance o nenápadné paní si roli nešťastné pokladní zahrála Gabriela Vránová.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.