Mladíci ze Ždáru se nudili: Utloukli Roma baseballovou pálkou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Mladíci ze Ždáru se nudili: Utloukli Roma baseballovou pálkou!

Mladíci se předváděli jeden před druhým. Skončilo to ale vraždou. (ilustrační foto)
Mladíci se předváděli jeden před druhým. Skončilo to ale vraždou. (ilustrační foto) (Foto Aha! – Petr Novotný, TV Barrandov)

Čtveřice mladíků ze Žďáru nad Sázavou se v květnu 1995 v hospodě hecovala, čím by se mohli pobavit. Posilnění alkoholem se dohodli, že »postraší cikány«. Hloupá zábava však skončila vraždou.

Zdeněk P. (21), Martin K. (18), Jan V. (17) a Jan N. (17) vyrazili k domku, kde bydlel Rom Tibor B. (†42) s rodinou. Zdeněk P. vykopl zamčené dveře a Martin K. s Janem V. vtrhli dovnitř. Jan V. hlídal před domem. Tři agresoři začali okamžitě demolovat zařízení domácnosti. Přepadený Tibor B. neváhal a vytáhl na nezvané návštěvníky sekeru.

Zaútočil na Zdeňka P. ozbrojeného baseballovou pálkou. Ostří však minulo cíl a zaseklo se do podlahy. Tibor B. už sekyru nestihl uvolnit, Zdeněk P. ho čtyřikrát praštil pálkou do hlavy. Nešťastníkovi praskla lebka a byl na místě mrtvý.

U soudu se mladíci hájili tím, že nechtěli nikomu ublížit. Prý se snažili jeden před druhým předvést a vymklo se jim to z rukou. Soud poslal Zdeňka P. za rasově motivovanou vraždu na třináct let za mříže. Tvrzení, že se jen bránil útoku sekerou, soudce neuznal. Podle názoru trestního senátu měl Tibor B. právo bránit své blízké před násilníky i se zbraní v ruce. Ostatní členové povedené party dostali několikaměsíční tresty.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.