Děti si hrály a v tom je výbuch vymrštil do prvních pater! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Děti si hrály a v tom je výbuch vymrštil do prvních pater!

Za smrt dětí byli odsouzeni dělníci, kteří nezajistili sud s hořlavinou.
Za smrt dětí byli odsouzeni dělníci, kteří nezajistili sud s hořlavinou. (scom)

Skutečně hororový pohled se v listopadu 1983 naskytl obyvatelům Kysůckého Nového Města. Ulicí běžel školák Milan Š. (†9) a hořel čtyři metry vysokým plamenem. Jeho kamaráda Lubomíra V. (†10) zase výbuch vymrštil téměř do výšky prvního patra nedalekých nedostavěných domů.

Oba chlapci utrpěli popáleniny na celém povrchu těla a lékaři konstatovali, že je v podstatě vyloučené, aby přežili. Chmurná předpověď se záhy vyplnila, po několika dnech v nemocnici školáci zemřeli. Úkolem detektivů bylo zjistit, co se na staveništi odehrálo.
Pomohla jim především výpověď Stanislava G. (9), který s oběma nešťastníky v osudovou chvíli byl. Stál však stranou a měl to štěstí, že přežil jen s mírnými popáleninami.Trojice chlapců si šla hrát na staveniště. Všimli si opuštěného sudu s páchnoucího chemikáliemi.

Lubomír V. a Milan Š. dostali nešťastný nápad, že by mohli výpary zapálit. Bohužel v sudu byl prudce hořlavý a výbušný roztok, který se používal jako penetrace na fasádu. Došlo k mohutné explozi, při níž se hořící tekutina rozstříkla do širokého okolí. Ve vězení skončili tři dělníci, kteří měli na starosti bezpečnost na pracovišti. Sud s extrémně nebezpečným obsahem měli každý den odvalit a zamknout. Muži si však práci usnadňovali a nechali výbušninu volně přístupnou dětem z okolí. Dva chlapci pak zaplatili životem za svou zvědavost.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.