Ze zloděje v sámošce se stalo střílející monstrum! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Ze zloděje v sámošce se stalo střílející monstrum!

Loupež se desperátovi poněkud vymkla
Loupež se desperátovi poněkud vymkla (Foto: Aha! - Petr Novotný, ara)

Další zastavení našeho kriminálního seriálu Veteránů policie ČR nás zavede do Brněnského kraje. Je názornou ukázkou nebezpečí, kterému jsou strážci zákona dnes a denně vystaveni. I zdánlivě banální případ krádeže může někdy vyústit do boje o holý život. Své o tom ví i bývalý dlouholetý vyškovský policista Alois Gryc (67).

„Toho únorového dne roku 1992 jsem prožíval ty nejhorší pocity, jaké jen mohou otce mladého policisty potkat,“ začíná své vyprávění bývalý vyškovský policejní důstojník Alois Gryc, který v té době působil jako zástupce ředitele Okresního ředitelství ve Vyškově. Následující příběh vypráví o tom, v jakém každodenním nebezpečí se policisté nacházejí a jak důležitá je v jejich práci předvídavost a obezřetnost.

Zaskočený pachatel
Nevlídnou únorovou nocí, kráčel směrem k nákupnímu středisku v Drnovicích sportovně oblečený muž. Venku byla zima, až praštělo a všude kolem panoval klid. Částečně krytý noční tmou, prošel neznámý až k budově prodejny, kde se opatrně rozhlédl. Protože nebyl žádný začátečník, dostat se dovnitř objektu pro něho nebyl velký problém. V příštích okamžicích se však situace vyvinula jinak, než sám předpokládal.

O chvíli později zachytili policisté z místního oddělení signál bezpečnostního zařízení, hlásící vloupání do drnovického nákupního střediska. Výjezdová skupina se okamžitě vypravila na místo, aby zjistila příčinu poplachu. U prodejny byli policisté během několika minut, čímž nic netušícího zloděje dokonale překvapili a zaskočili. Místo rutinního zatčení se však situace nečekaně zdramatizovala. Pachatel se totiž za žádnou cenu nehodlal vzdát.


Postřelený policista
V okamžiku, kdy lupič zaregistroval příjezd výjezdovky, objevila se v jeho ruce pistole. Vzápětí vyběhl z prodejny, seskočil z rampy jejího zadního traktu, a rozeběhl se směrem k nedalekým zahrádkám. Vzduchem třesklo několik výstřelů a jeden z policistů se po zásahu bezvládně sesul k zemi. Situace jak z akčního filmu gradovala. Střílející pachatel prchal přes nedaleké kolonie chatek a zahrádek, policisté se služebním psem za ním. Prchající střílel na psa i na muže zákona, honička nočními Drnovicemi pokračovala. Poté, co prchající muž vystřílel celý zásobník, odhodil zbraň do jedné z přilehlých zahrádek a ztratil se ve tmě. V tu chvíli ještě stálo štěstí při něm a podařilo se mu uprchnout.

Šokující telefonát
O několik minut později se v bytě službukonajícího důstojníka Aloise Gryce rozezněl telefon. Hlas ze sluchátka mu oznamoval, že došlo k pokusu o vloupání do nákupního střediska v Drnovicích a že prchající neznámý pachatel použil střelné zbraně. Dále, že jeden z policistů byl postřelen, ale v té chvíli ještě volající nemohl upřesnit, o kterého policistu se konkrétně jedná. Mimo jiné Aloisu Grycovi oznámil, že na místě zásahu je i jeho syn, který ten den na obvodním oddělení ve Vyškově sloužil. Než dojel důstojník Gryc na místo činu, probíhaly mu hlavou ty nejčernější myšlenky, jaké jen otce mohou potkat. Až o několik minut později zjistil, že jeho syn je v pořádku a mohl si oddychnout.
Policista přežil, střelec spáchal sebevraždu
Postřelený mladý policista byl s těžkým zraněním převezen sanitkou do vyškovské nemocnice a okamžitě operován. Střelbu zatím neznámého agresora přežil. Utrpěl průstřel jater a pravé ledviny, která mu musela být odňata.

Uprchlého pachatele se podařilo dopadnout po několika dnech a pro podezření ze spáchání trestného činu vraždy, skončil ve vazební věznici. Soudního přelíčení, ve kterém mu hrozilo dlouholeté vězení, se však nedočkal. Ve vazbě spáchal sebevraždu. „Z tohoto případu je zřejmé, že se policisté při výkonu služby nacházejí téměř kdykoliv v ohrožení života. Ať už je to při běžné silniční kontrole, či banálním služebním zákroku. Pokud není pachatel vysloveně označen jako nebezpečný, policista nezná jeho mentalitu a netuší, že dotyčný je odhodlaný k použití zbraně,“ upozorňuje bývalý policista Alois Gryc.



Autor:  Jaroslav BENDA

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.