Obětí otrav metanolem je už 19! Policisté našli nelegální sklad! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Obětí otrav metanolem je už 19! Policisté našli nelegální sklad!

Toto zboží stálo některé lidi život.
Toto zboží stálo některé lidi život. (Aha! – Petr Novotný, ČTK)

Policisté už jsou o krůček blíže k vyřešení záhady otrav metylalkoholem, které si vyžádaly už celkem 19 lidských životů! V garáži nedaleko zlínského sídliště Jižní Svahy našli skladiště se zhruba pěti stovkami lahví podezřelého alkoholu. Zároveň nalezli i falešné etikety.

Že by mohlo jít o zdroj »epidemie«, potvrzuje i fakt, že na témže sídlišti je večerka, kde se prodával pančovaný alkohol a byt ženy (†61), která na následky otravy zemřela. Problém ale možná sahá hloub, než si všichni dosud mysleli: první oběť otravy, žena (†73), je už ze 13. května! Patologové teď proto prověřují asi 150 pitev. Dokud ale nebude vše jasné, je zakázán stánkový prodej tvrdého alkoholu.

Padělatelská dílna Zlín

Policisté na místě objevili láhve s vodkou, tuzemským rumem, a dokonce i s meruňkovicí.

Vedle lahví bylo nalezeno i několik set etiket různých likérek, které čekaly na nalepení.

V polovině vzorků metanol!

„Do dnešní 12. hodiny bylo analyzováno 65 vzorků, ve 32 z nich byl metanol. Většina vzorků v chemické laboratoři HZS Moravskoslezského kraje ve Frenštátu pod Radhoštěm. V tuto chvíli se analyzuje dalších 9 vzorků,“ oznámila uvedla včera mluvčí hasičské centrály Nicole Zaoralová.

Celní správa zkontrolovala 350 provozoven, 400 dopravních prostředků a zajistila 2620 litrů lihovin. Odhalila 38 porušení předpisů o značení lihu a úhradě spotřební daně. Policisté provedli na 5000 kontrol a ve 12 provozovnách zajistili láhve alkoholu, který půjde na rozbor.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.