Řecký ostrov Chios: Běžně ráj turistů, ale teď... Ohnivé peklo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Řecký ostrov Chios: Běžně ráj turistů, ale teď... Ohnivé peklo!

Plameny pustoší lesy na ostrově Chios, bezpečno je jen na pláži.
Plameny pustoší lesy na ostrově Chios, bezpečno je jen na pláži. (EPA, ara)

Teploty v Řecku se pohybují vysoko nad třicítkou a turisté i místní obyvatelé pospíchají na pláž. Zní to jako prázdninová idylka, jenže opak je pravdou! Rajské ostrovy se mění v ohnivé peklo a pláže zůstávají posledním bezpečným místem, kam se dá před plameny utéci!

Ohnivé peklo v pátek vypuklo na řeckém ostrově Chios v Egejském moři. Rozsáhlý lesní požár se snažilo usměrnit více než 200 hasičů, vojáků i dobrovolníků, zapojilo se osm letadel a čtyři helikoptéry. Práci jim komplikuje silný vítr, plameny se šíří velmi rychle.

Tři vesnice už musely být evakuovány a jejich obyvatelům nezbývá než nečinně přihlížet, jak oheň pustoší jejich ostrov. Právě na něm stojí například klášter Nea Moni z 11. století, který každé léto přiláká tisíce turistů z celého světa. Řekové doufají, že alespoň tato stavba plamenům odolá.

Požáry ovšem řádí i na kontinentální části Řecka, hasiči museli zasahovat nedaleko města Korint. Oheň ale trápí i jižní část Itálie, Chorvatsko a Kanárské ostrovy.

Přečtěte si
ewan
21. 8. 2012 • 16:46

Vypadá to, že hoří někde daleko, ale pokud shořelo 40% mastichových keřů, jak hlásili v rádiu na ČR2, tak bude pravděpodobně nedostatek mastichy na žvýkání i prášku v kapslích. Pro nás s žaludečními vředy je to hodně blízký problém, protože na masticha jsme závislí a už teď je docela drahá.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.