Autobus plný lidí havaroval po srážce se stádem krav: Byla to jatka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Autobus plný lidí havaroval po srážce se stádem krav: Byla to jatka!

Na místě zůstalo devět mrtvých zvířat.
Na místě zůstalo devět mrtvých zvířat. (HZS Jihočeského kraje)

Neskutečnou duchapřítomnost projevil řidič, který se vracel s autobusem plným turistů z rakouských Alp do Mělníka. V noci na neděli smetl u Kamenného Újezdu na Českobudějovicku stádo krav, přesto se mu podařilo udržet autobus na vozovce a zabránit obrovské tragédii. Nikdo z 52 cestujících nezemřel! Přesto to na silnici vypadalo jako na jatkách! Všude ležela mrtvá zvířata!

Stádo krav vstoupilo v zatáčce u Velešína do vozovky právě ve chvíli, kdy tudy projížděl autobus. „Řidič najel přímo do hloučku krav,“ popsal krajský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Na místě zůstalo devět mrtvých zvířat, cestující ale přežili! „Čtyři lidé utrpěli zranění, z toho jeden těžké. Šlo o druhého řidiče (57), který seděl na sedačce vedle kolegy,“ řekla mluvčí záchranky Petra Kafková.

Zranění druhého řidiče byla opravdu vážná! Měl polámané nohy, přetrhané vazy v kolenou a těžké zhmožděniny. Včera ráno se proto v nemocnici v Českých Budějovicích podrobil dvouhodinové operaci. Hlavní řidič je v šoku.

„Cestující za ním po nehodě chodili a děkovali mu, že to zvládl. Teď odpočívá. Ta záležitost se řešila až do šesti do rána. Úplně ho to sebralo,“ popsal dispečer z cestovní kanceláře.

To, že si nehoda nevyžádala lidské oběti, považují za zázrak i experti. „Mnohasetkilogramová kráva je stejně nebezpečná jako náklaďák. Bylo štěstí, že řidič nejel nijak rychle,“ soudí policejní expert na dopravu.

Pustil někdo dobytek záměrně?

Deník Aha! získal vyjádření starosty Kaplice a předsedy Zemědělského družstva  Milíkovice Pavla Talíře.

„Jsme přesvědčeni, že krávy neutekly samy od sebe. V tu dobu zvířata odpočívala, byla uvnitř haly a uvnitř areálu. Plot jsme našli narušený a k silnici je to asi 500 metrů. Není vyloučeno, že je někdo pustil a vyhnal záměrně,“ popsal Talíř, který byl celou věcí otřesený.

„Je to velké neštěstí a jediným štěstím v tom všem bylo, že nikdo nepřišel o život. Vše teď řeší policie,“ dodal.

Manželka zraněného řidiče Jitka Štohrová: To stádo mělo až 80 krav!

Víte, jak přesně k nehodě došlo?

„Jak mi říkal, krátce předtím se s kolegou vystřídali u volantu. Pak se náhle ve tmě v zatáčce objevilo stádo možná šedesáti až osmdesáti krav. Kolega dupl na brzdu, ale už nešlo nic dělat. Byl to masakr.“

Jak je na tom manžel teď?

„Doufám, že bude v pořádku. Operace by měla být úspěšná. Má něco s patou, v koleně zpřetrhané vazy, na druhé noze má zlomenou holenní kost.“

Už se s něčím podobným v životě setkal?

„Celý život jezdí s autobusem a nikdy neměl nehodu. Ani nevíte, jak jsem ráda, že to manžel a ostatní lidé přežili. Když jsem se to dozvěděla, jako by se ve mně zastavil život.“



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.