Krvavá pomsta v Kunovicích: Kvůli bratrovi postřílel dva manažery! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Krvavá pomsta v Kunovicích: Kvůli bratrovi postřílel dva manažery!

Jedna z posledních fotek Karla Musely.
Jedna z posledních fotek Karla Musely. (pro Aha! - Slávka Červená, ČTK, ara)

Do areálu kunovické letecké společnosti Aircraft Industries včera před polednem vnikl střelec, který za sebou nechal čtyři zraněné, dva mrtvé šéfy firmy, a nakonec zbraň obrátil proti sobě.

Podle informací Aha! čin spáchal Karel Musela (†56), bratr někdejšího člena představenstva firmy a zbrojařského magnáta Pavla Musely (52), který je nyní ochrnutý.

Karel Musela se krátce před polednem zabarikádoval v budově ředitelství firmy, kde téměř dvě hodiny držel postřelené i mrtvé, k nimž nechtěl nikoho pustit. Mezi zraněnými byla generální ředitelka firmy Ilona Plšková. Budovu obklíčili policisté a na místo dorazila zásahová jednotka s vyjednavačem. Tomu se ale nepodařilo přesvědčit Muselu, aby se vzdal, a střelec se zabil.

Okamžitě se začalo s evakuací areálu. „Hasiči na místo vyslali speciálně vyškolené lidi v poskytování posttraumatické intervenční péče, aby pomohli lidem zasaženým touto událostí,“ řekl jejich mluvčí Ivo Mitáček. Policisté zároveň nechtěli oficiálně potvrdit identitu pachatele.

„První se to musejí dozvědět rodiny zemřelých,“ řekla krajská policejní mluvčí Jana Bartíková. Motiv Muselova činu se ale rýsuje – v dozorčí radě Aircraft Industries před lety seděl jeho bratr Pavel. Ten pak záhadně spadl z posedu. A Karel Musela měl podezření, že za záhadným pádem může být někdo z firmy.

Obchodník se zbraněmi Pavel Musela proslul především v souvislosti s privatizací Mostecké uhelné a nákupem transportérů Pandurů. „Pavel mi vždy říkal: Pandury jsou moje dítě. Je to můj největší obchod. To, co se mu stalo, nebyla náhoda,“ řekl jeho bratr a včerejší vrah Karel před dvěma lety.

Obyvatelé Kunovic tvrdí: Vraha jsme znali, byl to fajn chlap!

Od poledních hodin, kdy do administrativní budovy společnosti Aircraft Industries dorazil střelecmstitel, zavládlo napětí a panika.

„Teď jsme slyšeli výzvy policistů směrem ke střelci, nikdo se ale s odpovědí neozývá,“ informoval z těsné blízkosti incidentu jeden ze zaměstnanců. Na nádvoří se objevily policejní vozy i sanitky, pak i helikoptéry. Spousta dalších zaměstnanců byla střelbě nebezpečně nablízku. „Z okna toalety vidím, jak vyvádějí ředitelku Ilonu Plškovou. Má ovázanou hlavu, ale vážněji zraněna zřejmě není,“ popsal situaci jeden za zaměstnanců.

Ředitelka se podruhé narodila. Byla následně ošetřena s lehkým zraněním v místní nemocnici. „Nejdříve jsme si mysleli, že jde o nějaké cvičení, až pak jsme si tu hrůzu celou uvědomili. Nesměli jsme otevírat okna a bylo to jako v napínavém filmu,“ říkal při odchodu z práce další, stále rozrušený zaměstnanec.

„Můžu potvrdit, že mrtvý Karel Musela u nás v Kunovicích bydlel. Považovali jsme ho za slušného člověka, staral se o starou maminku i o bratra, který se tak vážně před časem zranil,“ přidala se místní žena.

Pavel Musela: Dohodil Pandury a spadl z posedu!

Pavel Musela býval úspěšným podnikatelem a nejprofláklejším zbrojařským magnátem v Česku. Chvíli dokonce šéfoval Omnipolu. Přispíval ČSSD, kterou vedl Stanislav Gross a kvůli skvělým konexím s Francií mu říkali »francouzská spojka«. Teď dá stěží dohromady větu!

Před třemi lety, kdy se údajně pod jeho patronátem dohadoval předražený nákup transportérů Pandur, totiž spadl z mysliveckého posedu. Utrpěl vážná poranění mozku a otevřenou zlomeninu lebky. Musela je nyní ochrnutý a ačkoliv pozná rodinu a kamarády, je nesvéprávný a na nic si nepamatuje.

Po jeho hospitalizaci se vynořily zprávy o tom, že jeho zranění nebyla nehoda, a že jej z posedu shodil jeho kamarád – myslivec Luboš N. Pak jej měl mlátit do hlavy pažbou zbraně, což by vysvětlovalo nebývalý rozsah zranění.

V době, kdy se nehoda stala, byl navíc Musela v čele představenstva kunovického Aircraft Industries, kde zaměstnal i Luboše N. Těsně před nehodou mu měl vyhrožovat výpovědí... Další verze tvrdí, že nezdařenou vraždu Musely objednali oba včera zastřelení muži. Údajný důvod? Celý podíl ve firmě...

Karel Musela: Střelec-mstitel s duší umělce!

Karel Musela, který se zoufalým činem pokusil pomstít zranění bratra, byl duší umělec. Sám to o sobě píše na svém webu. „Maloval jsem ze záliby již v dětství pro sebe a pro přátele. Nikdy ale trvale či dlouhodobě, spíše v jakýchsi intervalech.

Snad až v roce 2006, kdy jsem se ocitl v Kunovicích jako zaměstnanec Aircraft Industries daleko od svého rodiště mezi novými lidmi jsem si uvědomil, že většina populace zde na Slovácku má k výtvarné činnosti mnohem blíže než kdekoliv jinde,“ představuje se Musela a zmiňuje i práci ve firmě, v níž se odehrál jeho tragický konec.

Podívejte se ve fotogalerii na jeho tvorbu, která je zaměřena spíš na přírodu než na drsné výjevy, které by se daly od střelce očekávat…



Přečtěte si
tajna1509
12. 11. 2011 • 01:26

Pane Kocabe kam jste ty rusaky vystehoval ???? Kradou nam ted nasi zem aaaaaaaa dal ???????

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.