Dopadli vyděrače z IKEA: Česká policie dala tip! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Dopadli vyděrače z IKEA: Česká policie dala tip!

Fotografie
Fotografie (internal)

Policie už zná vyděrače, kteří v obchodních domech Ikea v Česku i v zahraničí v minulých měsících nastražili bomby. Díky české policii chytili dva Poláky, kterým teď hrozí 10 let vězení.

Podle mluvčího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavla Hantáka čeští detektivové poskytli polským kolegům jednu z klíčových informací, vedoucích k odhalení a zadržení pachatelů. Muži (39) původem z Gdyně obchody terorizovali od konce května do začátku září.

Menší nálože nastražili v Belgii, Nizozemsku, ve Francii, v Německu a větší pak 2. září v Praze – Zličíně. „Pyrotechnici zjistili, že nálož by mohla zranit lidi v okruhu 40 až 50 metrů, byla rozhodně ze všech nejnebezpečnější,“ popsal polský policejní mluvčí Mariusz Sokolowski.

Vyděrači byli na svou činnost dobře připraveni. Jeden pracoval jako manažer ve velkých firmách a zná čtyři cizí jazyky. Zadržení se dobře vyznají v elektronickém bankovnictví.

Zakládali konta a kontrolovali, zda výkupné už přišlo. Oba také používali nejrůznější masky, paruky a převleky.  Polští vyšetřovatelé se snaží zjistit, zda dvojice nespolupracovala ještě s dalšími lidmi. Vyloučit to zatím nemohou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.