Černá skříňka vydala první svědectví: Poslední slova z letadla smrti | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Černá skříňka vydala první svědectví: Poslední slova z letadla smrti

Dílo zkázy. Trosky havarovaného letadla museli vytahovat z bahna Volhy.
Dílo zkázy. Trosky havarovaného letadla museli vytahovat z bahna Volhy. (Reuters, ara)

Proč museli zemřít? Selhal stroj, lidský faktor? Je to přesně čtrnáct dní... Kompletní tým Jaroslavle i s českými hokejisty Karlem Rachůnkem (†32), Janem Markem (†31) a Josefem Vašíčkem (†30) se zřítil krátce po startu do řeky Volhy. Podle všeho posádka smrtícího letounu Jak42 chtěla do poslední chvíle tragédii zabránit.

Do ruských médií se dostal přepis posledního rozhovoru z pilotní kabiny. Záznam z »černé skříňky« vypovídá o zmatku v kabině, zoufalé snaze z malého letiště v Jaroslavli odstartovat. Původní teorie o zatáhnuté ruční brzdě jsou vyloučeny.

„Pravděpodobně bylo zablokované řízení výšky. Bez něho letadlo nelze nasměrovat ve správném úhlu. Blokuje se během parkování, aby nedošlo k poškození větrem,“ vysvětlil expert a zkušený testovací pilot Anatolij KnyšovPosádka problém zaznamenala v rychlosti 230 km/h.

Pilot k sobě jednoduše nemohl přitáhnout knipl, chtěl páku řízení odblokovat, jenže se mu to už nepodařilo. Nešlo ani stroj zastavit, to lze maximálně do rychlosti 190 km/h. „Místo toho, aby se letadlo lehce odtrhlo od dráhy, jen nadskočilo a stalo se neovladatelným,“ doplnil ještě Knyšov.

Stroj pak levým křídlem narazil do antény letištního majáku. Až na palubního technika všichni na palubě uhořeli, utopili se, čtyřiačtyřicet obětí je hrozivá bilance. Vyšetřování pokračuje.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.