Záhada havárie zůstává: Palubní brzda zablokovaná nebyla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Záhada havárie zůstává: Palubní brzda zablokovaná nebyla!

Vrak letounu JAK 42.
Vrak letounu JAK 42. (Foto EPA, www.khl.ru)

Příčina tragické havárie letadla s hokejisty Jaroslavle je i týden po neštěstí stále nejasná. Další zkoumání černých skříněk vyvrátilo spekulace o tom, že je na vině pilot, který při vzletu údajně zapomněl odjistit palubní brzdu a zablokoval tím otáčky motoru.

Podle expertů je to nesmysl: tlak brzd by letadlo rozlomil, odtrhl by kola od zbytku stroje. „A kdyby ne, stejně by se neodlepil od země. Navíc pneumatiky toho stroje by byly totálně zničené,“ uvedl letecký expert Alexandr Akimenkov.

Státní vyšetřovací komise už prý došla k  důvodům havárie, nicméně ještě je nezveřejnila. Možná ještě čeká na svědectví jediného ze 45 pasažérů letounu, který přežil – palubního inženýra Alexandra Sizova.

Ten v moskevské nemocnici v úterý nabyl vědomí, existuje dokonce předpoklad, že se bude moci vrátit ke své profesi. Mluvit s ním ale podle lékařů bude možné až za pár dní.

Mezinárodní aviatický výbor uvažuje o tom, že by se do vyšetřování mohli zapojit i experti ze zemí, jejichž občané byli mezi oběťmi, tedy i z Česka.Kontrola letového parku strojů typu JAK mezitím přišla už na druhý letoun s vadným motorem, ten byl okamžitě vyřazen z provozu.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.