Boje v ulicích Varnsdorfu! Stříleli na policisty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Boje v ulicích Varnsdorfu! Stříleli na policisty!

Ve Varnsdorfu vypukl doslova masakr.
Ve Varnsdorfu vypukl doslova masakr. (Aha! – A. Malachovský, ČTK – M. Rada)

Válkou v ulicích tří měst na severu Čech – Nového Boru, Varnsdorfu a Rumburku – skončily demonstrace, které svolala Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS). Maskovaní pravicoví extremisté na policisty nejen házeli kamení, ale i stříleli z plynové pistole!

Zbraní měli demonstranti víc, policisté zabavili mačetu, nože, teleskopický obušek, baseballovou pálku a sekyru... Muži zákona na oplátku použili vodní děla, slzný plyn a dělobuchy.

Zatímco v Novém Boru asi 300 radikálů prošlo městem jen za skandování hesel: »Stop černému rasismu! Cikáni do práce! Čechy Čechům! Cikáni útočili – řekněme dost!«, ve Varnsdorfu vypukla doslova válka!

Již cestou z Boru, když policisté kontrolovali u Dolního Podluží autobus s extremisty, došlo k prvnímu útoku. „Jeden z mužů vystřelil plynovou pistolí po hlídce,“ uvedla policejní mluvčí Jaroslava Hrubešová.

Ta pravá řež pak vypukla ve Varnsdorfu, kde se přes 500 lidí vydalo na neohlášený pochod městem k největší romské ubytovně. Při snaze zabránit jim v možných potyčkách začali protestující házet kamení, láhve a petardy.

Těžkooděnci a policisté na koních se je snažili vytlačit za použití vodního děla a dělobuchů. Několik útočníků skončilo v nemocnici, 21 v poutech. „Zadrženi také byli demonstranti, kteří měli na oblečení symboly nacistického hnutí ze 30. let,“ uvedla policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

V ulicích byli i obyvatelé měst, ženy ve Varnsdorfu vyšly např. s transparentem: »Nechceme násilí, chceme spravedlnost a bezpečnost. Slušní lidé města Varnsdorf«. V Novém Boru na průběh demonstrace dohlížel ministr vnitra Jan Kubice.

Proč nepokoje vypukly?

V Novém Boru v srpnu napadla v baru skupinka Romů mačetami hosty a jednoho vážně zranila. Poslední útok se odehrál ve čtvrtek ve Varnsdorfu, kde Romové obstoupili ženu, která vyndávala nákup z auta, a se slovy »bílá svině« jí ukradli mobil. Do měst na severu Čech se sestěhovávají Romové z jiných částí republiky.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.