Havarovaný ultralight! Svědci: Vynechával mu motor! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Havarovaný ultralight! Svědci: Vynechával mu motor!

Z ohořelé kabiny jako zázrakem unikl pilot i cestující. Nyní jsou v kritickém stavu v nemocnici.
Z ohořelé kabiny jako zázrakem unikl pilot i cestující. Nyní jsou v kritickém stavu v nemocnici. (pro Aha!– M. Hofman, HZS JČ)

Sobotní havárie ultralightu u Nové Pece na Šumavě nemá zatím jasnou příčinu. Svědci, kteří viděli letadlo padat, slyšeli, jak mu vynechává motor. Ultralight pak zavadil křídlem o dráty vysokého napětí, které zpřetrhal, zřítil se do zahrady rekreačního domku a narazil do vzrostlého smrku.

„Letadlo začalo hořet, ti dva z něj z posledních sil vyběhli, hořelo jim oblečení a utíkali se uhasit do nedaleké přehrady Lipno. Byli strašně popálení. Tam se zhroutili do vody,“ řekla Aha! očitá svědkyně.

Majitel domku měl štěstí, že neseděl se svým dvouletým synkem na zahradě pod stromem.

Jako první poskytli pilotovi (40) z Českokrumlovska a cestujícímu (46) z Jihlavy pomoc obyvatelé chatové osady. Na místo přiletěly dva záchranářské vrtulníky. Oba muži jsou nyní v kritickém stavu v popáleninovém centru v Praze.

„Muži utrpěli kromě mnoha zlomenin i popáleniny na 60 procentech těla,“ řekl ředitel záchranky Marek Slabý.

Letoun vzlétl z letiště Planá u Českých Budějovic a šlo o vyhlídkový let. Pilot prý patřil mezi zkušené, létal asi čtyři roky. Nejspíš se snažil nouzově přistát na hladině přehrady. Případ šetří letecká inspekce.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.