Vyšetřování příčin nehody: Pravda o shořelém letadle | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vyšetřování příčin nehody: Pravda o shořelém letadle

V ultralehkém letadle, dělaném v domácích podmínkách, zahynula hokejová legenda Jaroslav Jiřík.
V ultralehkém letadle, dělaném v domácích podmínkách, zahynula hokejová legenda Jaroslav Jiřík. (Foto pro Aha! – Nový Čas, ČTK – Michal Doležal, ČTK/AP)

Proč zemřel legendární hokejista Jaroslav Jiřík (†71)?

Pondělní havárie jeho ultralehkého letounu, při níž se stroj v BrněMedlánkách vzňal a první Čech v NHL v něm uhořel, bude vyšetřena do konce prázdnin. Už teď se ale objevují náznaky, že stroj zřejmě nebyl v pořádku.

Tak především: jeho výroba. „Není pravda, jak se uvádí, že jej koupil u sériového výrobce. Ten stroj byl vyrobený amatérsky, podle jeho přání,“ řekl včera Lubomír Stříhavka z Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod, který se případem zabývá.To odborníci z branže hodnotí jako značně rizikové.

„Je velký rozdíl mezi profiletadlem a tím doma dělaným, což je v podstatě takové velké modelářství,“ řekl jeden z prodejců, který si nepřál být jmenován. Používají se necertifikované materiály, upravené automobilové motory…

I sám Jiřík chtěl původně stroj od slovenské profifirmy. Dokonce se na letoun WT9 Dynamic poptával. Jenže nakonec uznal, že dávat zhruba 2 miliony korun za letadlo nemá v jeho 70 letech smysl. „Ten věk je i na samotné létání hodně,“ shodují se experti.

Každopádně Jiříkovi v neděli přivezli fungl nový stroj. V pondělí jej poprvé vyvedl, proletěl se v něm jednou – bez problémů. Když ale vzletěl podruhé, svědci tušili, že není něco v pořádku. „Rozjížděl se a najednou to začalo kuckat,“ řekla TV Nova svědkyně neštěstí.

Teď ohořelé části letadla sbírají členové letové inspekce, motor i další díly čeká detailní zkoumání. Už se také snažili zjistit co nejvíc podrobností v medláneckém aeroklubu. „Jenže jak byl pan Jiřík na zemi společenský člověk, ve vzduchu to byl sólíčkář. Moc informací o jeho letech není,“ uvedl Stříhavka.

Prý byl zkušeným pilotem. Jenže tentokrát do cíle nedoletěl…

Jak se Jiřík »pral«

V NHL odehrál v sezoně 1969–70 za tým St. Louis tři zápasy. A jako teprve druhý Evropan v historii objevoval některé obyčeje kanadskoamerické soutěže, které už teď nikoho neudiví. Jak to popisují Pavel Bárta a Vladimír Urban ve své knize Cesty za snem:„Hrálo se pěkně od podlahy, ostře, ale všechny účty si hokejisté vyřizovali tváří v tvář.

Žádné krosčeky zezadu, háčky, píchání, čepele holí stále skloněné k ledu. Bylo to snad i tím, že přilbu člověk zahlédl jen zřídka (…).  Výbušným situacím se vyhýbal. Pak vídal udivené výrazy spoluhráčů a musel poslouchat nechápavé otázky.

„Jaro, řekni, proč ty se nepereš?“ Odpovídal: »Hoši, jsme přece profíci. Hokej je naším zaměstnáním, snad bychom k sobě měli být slušní, ne?« Nechápali ho.“

Jozef Golonka: Musel jsem si dát koňak

Pořád tomu nemůže uvěřit, jeho kamarád Jaroslav Jiřík (†71) se zabil v letadle, o kterém dlouho snil. Slovenský hokejový internacionál Jozef Golonka (73) si musel dát panáka koňaku.

„Je to hrozné,“ řekl deníku Aha!„Jsem v Bojnicích na léčení, skoro jsem nespal. A to jsem si dal panáka koňaku, abych se trošku uklidnil. Pořád o tom přemýšlím. On nebyl žádný frajer, jeho morálka na ledě i v životě byla vysoká,“ povzdechl si Golonka. Je pro něj hrozné pomýšlení, že jeho přítel bude mít brzy pohřeb.

„Nechce se mi tomu věřit. To nejde. Vždyť ještě nedávno jsme spolu debatovali právě o létání. On se těšil, jak si zaletí za švárou do Karlových Varů, zatímco manželka pojede autem,“ rozpovídal se slovenský hokejista.

S Jiříkem měli naplánovanou besedu na Moravě, hrozně se na ni těšil. „Každé setkání s ním bylo osvěžující,“ podotkl. „Trápí mě to, něco jsme spolu zažili, měli jsme společné zájmy. A teď je konec. Odešel mi velký přítel. Chtěl bych rodině vyjádřit upřímnou soustrast,“ dodal šeptem zdrcený Golonka.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.