Nehoda českého autobusu v Maďarsku: 2 mrtví, 51 zraněných! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Nehoda českého autobusu v Maďarsku: 2 mrtví, 51 zraněných!

Přední část autobusu byla celá zdemolovaná.
Přední část autobusu byla celá zdemolovaná. (ČTK/AP, EPA)

Dva mrtví, deset těžce a jedenačtyřicet lehce zraněných – tak hrozivá je bilance nehody českého autobusu v Maďarsku. V plné rychlosti do něj v noci na pondělí naboural protijedoucí slovenský kamion.

K tragédii došlo na dálnici M15 u města Hegyeshalom, asi 10 km od slovenského hraničního přechodu Rajka. Autobus patřil společnosti ČSAD Autobusy České Budějovice. Z pobytu v termálních lázní v Hajdúszoboszló se vracel zájezd 50 lidí Svazu postižených z Klášterce nad Ohří.

„Nesmírně nás to mrzí! Za dvanáct let, co jezdíme tyto trasy, se nikdy nic podobného nestalo,“ řekla včera Aha! Lucie Jirušová, vedoucí písecké CK Hungaria Tour, která zájezd organizovala.

Na místě zemřel řidič kamionu a řidič autobusu. „Paradoxně ten, který v tu dobu neřídil. Nyní budeme všem cestujícím vracet peníze za celý zájezd,“ uvedla Jirušová.

Mezi zraněnými jsou vesměs postižení či starší lidé. Nejstaršímu cestujícímu je 91 let. Mezi cestujícími byl i vozíčkář. Nejvážněji zraněná žena, která utrpěla četné zlomeniny, podstoupila již čtyři operace.

Na místě zasahovalo 25 záchranářských vozů. Zranění turisté byli rozvezeni do tří nemocnic v okolí, nejvážnější případy jsou v Györu. Někteří již byli během noci operováni. Polovina cestujících má drobnější zranění. Ti se už včera vraceli domů.

„V Maďarsku už je náhradní autobus, který nyní objíždí nemocnice a nabírá turisty schopné převozu do vlasti,“ potvrdil včera ředitel ČSAD Autobusy České Budějovice Vladimír Homola.

Jak k nehodě na maďarské dálnici došlo?

Český řidič je bez viny. „Máme informaci od policie, že nejdříve došlo ke kolizi slovenského a polského kamionu, pak slovenský kamion přejel do protisměru, kde se čelně srazil s autobusem,“ popsala Jirušová.

Není vyloučeno, že řidič slovenského náklaďáku mohl být pod vlivem alkoholu, nebo mu mohlo být špatně. Po srážce začal kamion i autobus hořet.

Řidič jiného slovenského kamionu řekl, že za kamionem určitou dobu jel a pozoroval, že vozidlo jede nejistě a kličkuje. Po nehodě hned zastavil a pomáhal cestujícím z havarovaného autobusu.

„Lidé by chtěli slovenskému řidiči Martinu Kudlovi poděkovat. Zastavil, rozbíjel okna, vynášel lidi z hořícího autobusu ven,“ dodal Homola.



Přečtěte si
alfik987
21. 6. 2011 • 15:53

nevíte někdo jak se jmenovali ti řidiči českého autobusu? nemůžu to nikde najít, chudák ten, který zemřel , mělo by mu být 37

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.