Chcete dokonalou palačinku? Stačí se držet vzorce: 100 – [10L – 7F + C x (k – C) + T x (m – T)] : (S – E)
LONDÝN – Nejste spokojeni se svými palačinkami? Pak pro vás máme dobrou zprávu. Britská matematička Dr. Ruth Fairclough (34) sestavila vzorec, podle kterého vyrobíte ideální palačinku! Je poněkud složitý, ale výsledek jistě bude stát za to!
Nejste spokojeni se svými palačinkami? Pak pro vás máme dobrou zprávu. Britská matematička Dr. Ruth Fairclough (34) sestavila vzorec, podle kterého vyrobíte ideální palačinku! Je poněkud složitý, ale výsledek jistě bude stát za to!
Jak má vypadat ideální těsto na palačinky? To je otázka, která trápí nejednu kuchařku... Jednou máte moc hrudek, podruhé je těsto moc řídké. A když už trefíte správnou konzistenci, lepí se vám palačinky na pánev a nedaří se vám je otáčet...
Matematička Ruth Fairclough tvrdí: „Nejdůležitější je připravit chutné těsto a zvolit vhodnou teplotu pánve. Ta nastane v momentě, kdy na vás olej začne lehce čoudit. Teprve nyní můžete začít lít těsto na pánev. To by nemělo být příliš řídké, ideální konzistence dosáhnete, když těsto odpadává po kouskách. To vyzkoušíte, když necháte těsto volně skápnout ze lžíce. Také by v něm neměly být žádné hrudky. Než se dáte do smažení, nechte směs 20 minut odstát, aby mouka měla dostatek času na absorbování mléka. Použijte středně velkou pánev – kdyby byla moc velká, špatně by se vám palačinky otáčely.“
A jak nejlépe interpretovat vzorec? 100 – [10L – 7F + C x (k – C) + T x (m – T)] : (S – E)
-
L je množství hrudek v těstě.
-
C je pevnost těsta.
-
F reprezentuje počet otočení palačinky.
-
T je teplota pánve.
-
k je ideální pevnost palačinky.
-
m je ideální teplota pánve.
-
S je doba, po jakou těsto necháte odstát před smažením.
-
E je doba, jaká uplyne od upečení palačinky do jejího snědení.
-
Čím blíž je výsledná hodnota 100, tím lepší bude palačinka. Nejste z toho příliš moudří? Určitě nejste sami. »Amatéři« si mohou koupit těsto v prášku i s návodem na zadní straně krabičky.
Rekordní hora palačinek!
Dva britští hoteloví šéfkuchaři pokořili světový rekord. Upekli 672 palačinek, které naskládané na sebe tvořily věž vysokou 75 cm! Dosavadní rekord byl 74 cm a jeho držiteli byli Slovinci. Na tuto »srandu« spotřebovali Britové asi 100 vajec, 10 litrů mléka, 5 kg mouky a 3 kg másla. Smažení zabralo neuvěřitelných 22 hodin.