Další fakta o lidské bestii z Amstettenu: Zrůdný otec měl půjčovat Elisabeth jejímu bratrovi na sex! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Další fakta o lidské bestii z Amstettenu: Zrůdný otec měl půjčovat Elisabeth jejímu bratrovi na sex!

Fotografie
Fotografie (internal)

Už týden hýbe světem kauza zvrhlého otce z rakouského Amstettenu, který věznil svou dceru ve sklepě. Od jejích 11 let ji znásilňoval, když jí bylo 18, omámil ji ve sklepě a připoutal ke kovové tyči v podzemní kobce.

Nekonečných dalších 24 let ji tam pak znásilňoval a měl s ní 7 dětí. Jedno zemřelo, tři z úkrytu vynesl a s manželkou je adoptovali. Pro sousedy byl Josef Fritzl (73) slušný člověk, pro svou dceru ďábel v lidské podobě. Nedělní Aha! sleduje celý případ a všechny děsivé okolnosti, které se kolem něj stále objevují. Tady jsou odpovědi na otázky, které napadnou snad každého…

Jak se to provalilo?

Vše se provalilo 19. dubna, když vězněná dcera Elisabeth (42) uprosila svého věznitele, aby jejich dceru Kerstin (19) odvezl do nemocnice. Šlo jí totiž o život. Když dívka upadla do bezvědomí a začala umírat, Josef ji skutečně odvezl. Zjevení dívky bez identity však vyvolalo spoustu otázek jak lékařů, tak policistů. Lékaři požadovali, aby přivedl i její matku. Fritzl věřil, že jeho oběť nic neprozradí, a Elisabeth vzal za Kerstin do nemocnice. Přepočítal se. Policie totiž Elisabeth nejdříve zatkla, protože byla vedena mezi pohřešovanými osobami. Když Elisabeth promluvila a odhalila Fritzlovy hrůzné zločiny, rázem se ze zatčené stala oběť. A hororový příběh spatřil světlo světa.

Proč po Elisabeth nikdo nepátral?

V 16 letech se Elisabeth neúspěšně dvakrát pokusila o útěk z domova. Policisté ji pokaždé našli a odvezli domů. V roce 1984, kdy jí bylo 18 let, ji Fritzl uvěznil v podzemní kobce. Při výslechu uvedl, že Elisabeth byla problémové dítě a on ji chtěl uchránit před drogami. Elisabeth ovšem při výslechu uvedla, že otec jí říkal, že je krásná a on o ni nechce přijít. V kobce ji držel pod zámkem 24 let. Znásilňoval ji, bil, měl s ní 7 dětí, které také bil. Děti dokonce viděly, jak ji znásilňuje, a zřejmě i to, jak jim rodí sourozence. Aby mu jeho dvojí život prošel, přinutil Elisabeth napsat dopis, že utekla k jakési sektě a ať po ní nepátrají. Všichni v rodině i okolí tomu uvěřili.

Proč část dětí žila ve sklepě a část v bytě?

Elisabeth ve sklepě vychovávala tři ze svých šesti dětí, sedmé zemřelo krátce po porodu a Fritzl jeho tělíčko spálil v kotli. Kromě Kerstin prožili v kobce vysoké jen 1,7 m část života i Stefan (18) a Felix (6). Zbylé tři děti – Lisu (15), Moniku (14) a Alexandera (11) vychovával zvrhlý otec Josef společně s manželkou Rosemarie (68), která údajně nic netušila a která s Fritzlem má také sedm dětí. Fritzl Elisabeth donutil, aby napsala vzkaz, že se o děti nedokáže postarat. Odložené děti pak krátce nato »nalezl« před domem a s manželkou je adoptovali. A proč zůstaly ve sklepě jen některé děti? Na tuto otázku při výslechu Fritzl lakonicky odpověděl: „Moc mi tam řvaly.“ Testy DNA potvrdily, že Fritzl je otcem všech Elisabetiných dětí!

Opravdu neměl Fritzl žádného komplice?

Podle jednoho ze sousedů do domu chodil muž, který mu byl představen jako instalatér a který často chodil do sklepa. Zpravodajská televize BBC usuzuje, že to musel být Fritzlův komplic. Podle bývalé obyvatelky domu, Sabine Kirschbilcher, mohl být komplicem Fritzlův nejstarší syn. „Měl klíč od sklepa a představil se nám jako domovník. Veškeré opravy v domě prováděl on. Když šel dolů do sklepa, pokaždé za sebou pečlivě zavřel dveře. Se svým otcem si dobře rozuměl.“ Další sousedé prý zase viděli, jak nosil z auta do sklepa plno potravin.

Je Fritzl duševně chorý?

Sousedé o něm tvrdí, že vypadá jako neškodný stařík. Psychologové a psychiatři mají poněkud odlišný názor. „Je duševně zdravý a vysoce inteligentní, se silným sexuálním apetitem. Navíc je to dominantní a brutální osoba,“ říká o něm psycholog Rudolf Egg, který ho vyšetřoval. Elektroinženýr Josef Fritzl měl všechno perfektně připravené a dal si záležet na lžích, kterými krmil rodinu i sousedy. Neznámý není Fritzl ani policii. Na počátku 70. let byl souzen kvůli znásilnění a odseděl si za to 18 měsíců v base. Vnikl totiž oknem do bytu jedné ženy, přitiskl jí nůž na krk a pod pohrůžkou podříznutí ji znásilnil. Znásilněná žena navíc tvrdí, že Fritzl byl voyeur a všude v okolí slídil. V roce 1986 byla u jezera poblíž jeho penzionu nalezena zavražděná dívka Martina Posch (†17) se stopami sexuálního násilí. Mezi podezřelými Fritzl nefiguroval, ale teď policie prověřuje jeho alibi.

Skutečně manželka nic netušila?

Manželka Josefa Fritzla, Rosemarie, prý o ničem neměla tušení. Její tvrzení však vzbuzuje řadu pochybností. Fritzl v dílně, odkud byl přístup do podzemní kobky, trávil spoustu času. To za ním nikdy nešla, zavolat ho třeba k obědu? V 90. letech byl pak Fritzl na dovolené v Thajsku. Kdo dával Elisabeth a jejím dětem do podzemní kobky jídlo? K případu se vyjádřila i Zuzana Baudyšová z nadace Naše dítě. Ta říká: „Příliš nevěřím tomu, že manželka Josefa Fritzla o věznění své dcery nevěděla. Někdo musel třeba Elisabeth pomáhat při porodu.“ A proč by manželka manžela kryla? I k tomu se Zuzana Baudyšová vyjadřuje: „Ze zkušenosti vím, že to může mít mnoho příčin. Většinou jde o strach, aby rodina neměla hanbu. Bojí se, že partner půjde do vězení, zároveň mají ženy strach z rozpadu vztahu. Existují i případy, kdy matka dceru k partnerovi posílá jako náhradu za sebe.“ Manželku Fritzla stále ještě vyšetřují policisté. Se svým manželem sex prý už léta neměla – to alespoň tvrdí její sestra Christiane (56). Ta dále vypověděla, že Josef zmizel každý večer do sklepa a často tam i přenocoval. Rodině tvrdil, že ve sklepě pracuje na technických výkresech a že ho nikdo nesmí rušit.

Proč si ničeho nevšimli sousedé a úřady?

Fritzl je velmi vychytralý člověk, proto si sousedé ničeho nevšimli. Dokonale tajil svůj dvojí život, například ani v pekařství nikdy nekupoval najednou větší množství pečiva. Alfred Dubanovsky (42), jeden z nájemníků, jemuž Fritzl pronajal část domu, prý občas slyšel zezdola klepání a podivné zvuky. Nic ale neudělal, přestože toho teď lituje. Sociální pracovníci několikrát navštívili byt Fritzlových, aby se přesvědčili, jak vychovávají adoptované děti. Zjistili ovšem jen to, že prarodiče je vychovávají přísně, ale dobře.

Jak mohli ve sklepě žít bez zdravotní péče?

Elisabeth je nyní v péči lékařů a psychiatrů. Podle očitých svědků je ze čtyřicetileté ženy stařenka, která vypadá o dvacet let starší. Elisabeth a její tři děti, které žily ve sklepě, trpí vážnými zdravotními komplikacemi – z absence slunečního světla mají nedostatek vitaminu D, který způsobuje křivici, a mají narušený imunitní systém. Stefan chodí shrbeně a má potíže s rovnováhou, Felix dává přednost plazení. Pokaždé, když děti nebo Elisabeth potřebovaly zdravotní pomoc, Fritzl je odbyl tím, že dříve šlo také všechno bez lékaře. Elisabeth proto děti ošetřovala velmi jednoduchými prostředky: horkou vodou, čajem, měly náplasti, obvazy, aspirin, sirupy proti kašli z domácí lékárny. I porody se odbyly jen pomocí horké vody. Fritzl děti a Elisabeth brutálně bil. Zdravotně nejhůře je na tom Kerstin, která nemá ani jeden zub. Trpí nejasnou chorobou, pravděpodobně epilepsií, a lékaři ji udržují v umělém spánku.

Jaké zdravotní komplikace jim hrozí?

Stefan a Felix spolu komunikují bizarním dialektem, kterému rozumějí jen oni. Vydávají zvuky podobné prasečímu chrochtání, vrčení a broukání. S okolím jsou však prý schopni se dorozumět. Vzhledem k tomu, že pobývali v malém utěsněném prostoru, mohou se u nich objevit problémy s plícemi, kožní onemocnění, světloplachost a podobně. Protože děti neprodělaly běžné očkování, může u nich dojít k naprostému kolapsu organismu. Nemalé jsou i psychické následky: děti nevědí, jak funguje běžný život, neumějí si nakoupit ani jet autobusem, takže budou sociálně naprosto zmatené. Nikdy nechodily do školy. Přestože se je Elisabeth snažila učit, budou trpět nevzdělaností. Podle psychologů si do konce života ponesou psychické následky. A Elizabeth? Ta si své psychické trauma ponese až do smrti, je vlastně bez šancí na něj zapomenout…

Neutrpěly děti po osvobození šok ze světa?

Protože děti nikdy neviděly slunce a sluneční svit by jim mohl ublížit, byly do nemocnice převáženy v noci. Naprosto mimořádný zážitek pro ně byl svit měsíce. Felix (6) a Stefan (18) nikdy předtím nic takového nezažili, a když měsíční paprsek dopadl malému Felixovi na tvář, radostí vykvikl. V autě všechno osahávali, líbila se jim okýnka, všeho se chtěli dotýkat. Oba chlapci jsou prý stále na všechno zvědaví, pořád se na něco vyptávají. Fascinoval je i výtah a další věci, které po cestě do nemocnice zažili.

Kde vzal Fritzl peníze na uživení dvou rodin?

Josef Fritzl byl považován za bohatého a spořivého člověka. Mimo nájemního domu v Amstettenu v ulici Ybbsstrasse, v jehož podzemí se odehrával děsuplný horor, vlastnil ještě dalších pět nemovitostí. Jejich celková hodnota je přibližně 55,5 milionů korun. O vše se starala jeho žena Rosemarie, a Fritzl tak měl dost času se věnovat své druhé rodině. Manželce říkal, že všechny nemovitosti kupuje pro své vnuky.

Kamarád šíleného Josefa Fritzla: Josef tvrdil, že má milenku!

Mnichovský důchodce Paul H. (69) se s Josefem Fritzlem přátelil, dokonce spolu jezdili i na dovolenou. Jaký byl Fritzl jeho očima?

  • Byl jste někdy u něj na návštěvě v Amstettenu?
    „Třikrát, naposledy v roce 2005. Nikdy jsem tam neviděl velké zásoby jídla nebo něčeho jiného. Děti byly vychované, ale otce se bály. Ve sklepě jsem nikdy nebyl, nic jsem netušil o hrůzách pod domem. V domě bylo všechno upravené, všude byl mramor. Josef byl zručný kutil, hodně si toho udělal sám.“
  • Byli jste spolu dvakrát na dovolené v Thajsku. Jak to tam probíhalo?
    „Josef tam byl pokaždé bez ženy, ta musela zůstat doma a starat se o děti. Josef chodil brzy spát, večer ani nechodil do baru. Jen jednou se nechal namasírovat mladou Thajkou a moc se mu to líbilo.“
  • Nebylo vám nikdy nic divné?
    „Jednou jsem ho přistihl při tajném nákupu. Kupoval večerní šaty a erotické prádlo pro štíhlou ženu. Byl naštvaný, že jsem ho u toho viděl. Prozradil mi, že má milenku, a poprosil mě, ať nic neříkám jeho ženě.“
  • Vy jste Elisabeth znal už jako malé dítě?
    „Ano, moje tři děti si hrály s jeho dětmi. Elisabeth byla jako dítě velmi stydlivá a plachá. Zdálo se mi, že ji Josef nemá rád jako ostatní děti. Víc ji bil, kvůli každé maličkosti jednu dostala. Když zmizela, řekl, že je u nějaké sekty.“
  • Jak na vás Fritzl působil?
    „Josef byl slušný, otevřený a veselý chlap. Někdy v hospodě bavil i své okolí. Doma byl ale panovačný a despotický.“
  • Jaká byla jeho žena?
    „Poslouchala ho na slovo, udělala vždy, co řekl. Návštěvy obsluhovala jen ona. Když přišla po Elisabethině zmizení někdy na ni řeč, odešla pokaždé do kuchyně. Nikdy nebrečela, byla chladná.“
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Adéla Gondíková • Agáta Hanychová • Alice Bendová • Andrea Verešová • Anife Vyskočilová • Anna Geislerová • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Dana Morávková • Dara Rolins • Dominika Mesarošová • Ester Janečková • Eva Holubová • Ewa Farna • Gábina Partyšová • Hana Krampolová • Hana Maciuchová • Hana Zagorová • Heidi Janků • Ilona Csáková • Inna Puhajková • Iva Janžurová • Ivana Chýlková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jan Kraus • Jana Boušková • Jaromír Jágr • Jiří Krampol • Jiří Langmajer • Jiří Paroubek • Jiřina Bohdalová • Karel Gott • Karel Roden • Kateřina Brožová • Klára Issová • Květa Fialová • Lejla Abbasová • Leoš Mareš • Libuše Šafránková • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Vondráčková • Mahulena Bočanová • Marta Jandová • Martin Dejdar • Martina Gavriely • Michaela Maurerová • Michaela Ochotská • Michal David • Monika Absolonová • Naďa Konvalinková • Naďa Urbánková • Oldřich Kaiser • Ondřej Gregor Brzobohatý • Ornella Štiková • Petr Janda • Petr Kolář • Petr Rychlý • Petra Faltýnová • Petra Janů • Richard Genzer • Simona Krainová • Simona Stašová • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tereza Voříšková • Tomáš Klus • Tomáš Řepka • Václav Vydra  • Veronika Žilková • Vilma Cibulková • Vojtěch Kotek • Zlata Adamovská