Fuj! Tenhle vetřelec žije v českých vodách: Bochnatka útočí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Fuj! Tenhle vetřelec žije v českých vodách: Bochnatka útočí!

Ošklivé koule mohou vážit i několik kilo.
Ošklivé koule mohou vážit i několik kilo. (pro Aha! – Český svaz ochránců přírody Vlašim, ara)

Brr! Spokojeně se koupete v rybníku a najednou se vám o nohu otře slizká koule veliká jako fotbalový balon! Pokud vás už podobný zážitek pořádně vyděsil, pak vězte, že jste se právě setkali s vetřelcem v českých rybnících – bochnatkou americkou! Nepříliš probádaná rosolovitá hmota se navíc stále rozšiřuje… Jen letos objevili vědci pět nových lokalit!

V české přírodě však nemá co dělat! „Domovem bochnatky je Severní Amerika. K nám byla zavlečena. Vyhovuje jí teplá voda,“ popsala Zuzana Balounová z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Na bochnatku tak v tomto tropickém počasí narazíte při koupání na Orlíku, Slapech či na Třeboňsku. Setkat se s ní můžete i v Polabí.

„Zajímavé je, že na Moravě se nevyskytuje. Vybírá si také čistší vodu, která není přehnojená. I když pozorujeme, že se začíná dobře adaptovat a objevuje se i ve vodách s vyšším obsahem dusíku a fosforu,“ dodává Balounová.

V bochnatce se nevrtejte!

Bochnatka je málo prozkoumaná, odborníci nevylučují možné zdravotní obtíže, které by mohla způsobit! „Může vyvolávat alergie. V rosolovité hmotě, kterou obrovská kolonie malých živočichů vytváří, žijí bakterie a sinice. Ty mohou způsobit problémy,“ potvrdila vědkyně Zuzana Balounová.

Možná může i léčit

Vědci se domnívají, že by mohla mít pozitivní účinky při léčbě rakoviny! „V jejich dutině jsme našli mrtvou rybku. Ve vodě by byla skoro rozložená. V rosolu byla zakonzervovaná. Domníváme se, že mechovky vytvářejí látky, které brzdí rozpad buněk,“ dodává Balounová.

Víte, že...

...bochnatka byla poprvé popsána v roce 1851 v okolí Filadelfie?

...do Evropy byla zavlečena zřejmě lodní dopravou? V roce 1883 ji už pozorovali u německého Hamburku.

...poprvé v Čechách zjistili její výskyt v roce 1922?

...její rychlé rozšíření u nás se přičítá zvyšování průměrných teplot vody?

...pokud se s bochnatkou setkáte, dejte o tom vědět vědcům z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Autor:  lt

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.