Housenky útočí! Předivka zhoubná obléhá Prahu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Housenky útočí! Předivka zhoubná obléhá Prahu!

Předivka zhoubná dokáže upříst síť, do které zahalí celou louku, sad anebo zahradu…
Předivka zhoubná dokáže upříst síť, do které zahalí celou louku, sad anebo zahradu… (Aha! – Karel Kopáč)

Husté závoje pavučin v těchto dnech děsí Pražany. Odpudivý výjev není dílem tvůrce hororového filmu, ani pohádky o Šípkové Růžence, ale housenek bílého motýlka zvaného předivka zhoubná.

Zahrádkáři propadají panice. Housenky předivky napadají především střemchy, ale i jeřáby anebo třešně. Nepohrdnou ani trnkami nebo třeba rybízem. Většinou sežerou všechny listy a strom po jejich nájezdu vypadá jako mrtvý. Odborníci ale mají i dobrou zprávu.

„Stromy většinou obrazí znovu a neuhynou. I když ony nápadné pavučiny chrání housenky, ptáci výskyt tohoto hmyzu značně redukují,“ řekl Aha! rostlinolékař Jaroslav Rod. Osobně prý nezná případ, že by stejné stromy či keře tyto housenky napadly více roků po sobě.

Tenhle motýlza to může…

Dospělí motýli mají rozpětí křídel jen asi 25 mm. Jsou bílí s černými tečkami na křídlech. Jejich larvy spřádají na stromě a v jeho okolí zápředky a v nich se pak hromadně zakuklí. Motýli se líhnou začátkem léta, vajíčka kladou samičky na podzim.

Jak se předivkám bránit?

Podle odborníků si příroda většinou poradí sama a není třeba zasahovat. Pokud ale máte raději svou zahradu pod kontrolou, botanik Václav Větvička doporučuje v těchto dnech stromy na zahrádkách hlídat. „Jakmile se objeví první housenka, celý strom je vhodné postříkat mospilanem,“ radí.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.