Utajený odjezd gorilího miminka: Tano už je v Německu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Utajený odjezd gorilího miminka: Tano už je v Německu!

Včera už byl Tano v takové formě, že do Stuttgartu nemusel cestovat v inkubátoru.
Včera už byl Tano v takové formě, že do Stuttgartu nemusel cestovat v inkubátoru. (pro Aha! – Tomáš Adamec)

V utajení včera ráno z Česka odcestovalo gorilí novorozeně, které se minulý týden narodilo v pražské zoo a nezkušená máma Bikira ho odmítla. I když to zoo původně nechtěla přiznat, už je jasno. Gorilí chlapeček – který dostal jméno Tano – je v Německu.

„Potvrzuji, že gorilí mládě bylo úspěšně převezeno do Stuttgartu,“ řekl odpoledne ředitel zoo Miroslav Bobek. Chlapeček byl již v natolik dobrém stavu, že nemusel jet v inkubátoru.

Bobek zároveň uvedl, že malý dostal ještě před Rozvadovem jméno Tano, což ve svahilštině znamená »pátý«. Proč zahrada dělala takové tajnosti s tím, kdy a kam gorilátko odešle k umělému odchovu? „Partnerovi v zahraničí jsme to slíbili, aby nebyl pod předčasným tlakem médií,“ objasnil Bobek.

Bikiřin syn se tak přestěhoval do speciální gorilí školky, kde ošetřovatelé vychovávají mláďata, která matky odvrhly nebo jim zemřely. Bikira si bude muset na dalšího potomka počkat, dokud znovu neporodí mládě zkušená Kijivu. Do té doby dostane antikoncepci.

„Dosud neviděla, jak o mládě pečovat. Chceme, aby to od Kijivu okoukala. Teprve pak ji opět pustíme do reprodukce,“ dodal Bobek.

Proč se jmenuje Tano?

Ve svahilštině to znamená »pátý«. Když počítáme i nezdařený porod Kamby, je potomek Bikiry páté gorilí mládě narozené v Zoo Praha. Až na Kiburiho jsou všechna pražská mláďata pojmenována podle toho, kolikátá se narodila. Kiburi tuto řadu přerušil ze dvou důvodů.

„Jednak do výběru jména jsme nechali zasáhnout veřejnost, ale hlavně ve svahilštině se čtvrtý řekne »nne« a to se nám nezdálo ideální,“ objasnil výběr jména ředitel zoo Miroslav Bobek.

O chlapečka se dobře postarají

V gorilí školce ve Stuttgartu z Tana nevyroste velká opice fixovaná na člověka a neschopná existence v gorilí skupině. Je šance, že z něj může být jednou i vůdce tlupy.

„O opuštěná mláďata se v takových zařízeních stará ošetřovatelka, která je s nimi po celý den v expozici,“ popisuje fungování odchovu odborník na chov goril Marek Ždánský. Zařízení má k dispozici také starší zkušenou samici, která se dokáže o mládě starat.

„Ideální by bylo, kdyby jiné mládě neměla a mohla by se ho hned ujmout. S kojením by problém nebyl. Je naučená přinést ho k ošetřovateli, aby ho mohl nakrmit umělou výživou,“ objasňuje Ždánský.

Jakmile přestane být Tano závislý na krmení ošetřovatelem a začne ho opouštět, bude moci přejít do skutečné gorilí skupiny. „Je to to nejlepší, co pro něj mohla zoo v dané situaci udělat,“ dodává Ždánský.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.