Želvy texaské se líhnou jen u nás! Nikde jinde v Evropě se to nedaří! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Želvy texaské se líhnou jen u nás! Nikde jinde v Evropě se to nedaří!

Právě vylíhnutá želvička měří něco málo přes 4 cm.
Právě vylíhnutá želvička měří něco málo přes 4 cm. (pro Aha! – Petr Velenský)

V chovu želv texaských drží pražská zoo evropský primát! Právě tady se podařilo odchovat první želvy tohoto druhu a jejich počet se zvýšil i před pár dny. „Jsou to jedna z nejkrásnějších mláďat v plazí říši,“ uvedl kurátor plazů pražské zoo Petr Velenský.

Želvy v pražské zoo pocházejí z Mexika, kde byly odchovány přirozeným způsobem. „To, že se začaly rozmnožovat, znamená, že vyrůstají v naprosto vyhovujícím prostředí,“ popisuje Petr Velenský.

V současné době má pražská zoo jednoho samce a tři samice, které kladou minimálně dvě snůšky ročně. „Snůšky obsahují dvě až tři vejce, ta nejpočetnější obsahovala pět vajec,“ dodává kurátor.

Želvy texaské zimují až čtyři měsíce. Zimování tak často končí i v polovině dubna. Na podzim stejně jako v přírodě probíhá páření.

„Samec, který je většinu roku naprosto neaktivní, se na podzim změní v sexuálního maniaka a jeho veškerá snaha spočívá v opáření každé samice, kterou vidí. Celý den tak chodí za některou ze samic a obtěžuje ji,“ přibližuje chování želvího samce Velenský.

Želva texaská

Žije na pomezí USA a Mexika.

Dorůstá do velikosti kolem 20 cm a patří tak k menším želvám suchozemským.

Nepřehlédnutelné je její pestré zabarvení. Vyznačuje se černou barvou s krásně oranžovými středy každého štítku. U mláďat je barva ještě výraznější.

Želvy texaské jsou skvěle přizpůsobeny k životu v suchém pouštním prostředí. Vyhrabávají si několikametrové nory, které jsou velmi důležité v ekosystému pouště (poskytují útočiště mnoha druhům zvířat, která žijí s želvami dohromady, jako například chřestýšům, štírům nebo některým druhům obojživelníků). Želvy texaské mají proto plošší krunýř než běžně chované želvy. Kulovitý krunýř by jim při kopání nor překážel.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.