Pražská zoo se strachuje o život gorilího miminka, Bikiře ho nevrátili | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Pražská zoo se strachuje o život gorilího miminka, Bikiře ho nevrátili

Nové mládě v inkubátoru – podle předběžných informací jde o kluka!
Nové mládě v inkubátoru – podle předběžných informací jde o kluka! (Zoo Praha, ara)

Šestnáctileté samici gorily nížinné Bikiře se včera v půl šesté večer v pražské zoo narodilo první mládě. Porod proběhl v naprostém pořádku a zřejmě jde o kluka. Komplikací ale je fakt, že se Bikira ke gorilátku moc nemá!

Je to dáno tím, že sama vyrůstala v zajetí, a tak se u ní neprojevil správný pud. „Bikira své mládě odložila,“ řekl šéf zoologické zahrady Miroslav Bobek. Kolem deváté večerní lékaři dokonce rozhodli dát »mimčo« do inkubátoru, aby neprochladlo.

Od matky, která neprojevovala zájem, je tak oddělili. Naděje, že se mládě vrátí k matce Bikiře se ale rozplynula ve středu dopoledne. „Bohužel na dnešní dopoledne naplánované přiložení mláděte k Bikiře jsme byli nuceni zrušit,“ sdělil ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Jak se ukázalo, mládě má potíže s termoregulací a musí zůstat v inkubátoru.“

Pražská zoo již úspěšně odchovala tři mláďata – Moju, Tatu a Kiburi. Všechna ale porodila samice Kijivu.



Přečtěte si
denia
9. 11. 2011 • 12:00

Ovšem názor mít můžu.Problém nepřijetí gorilího mláděte matkou může mít příčinu v tom,že mládě není tak docela životaschopné a matka to pozná.Vzpomeňte na slůně,které také matka odmítala krmit a i přes snahu a odbornou péči nakonec uhynulo.Zvířata mají instinkty,které my jsme už dávno ztratili.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.