Nejzáhadnější zvířátko pražské zoo: Chovejte ho klidně doma! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nejzáhadnější zvířátko pražské zoo: Chovejte ho klidně doma!

Komba ušatá
Komba ušatá (pro Aha! – Rostislav Stach, archiv Zoo Praha, ara)

Je tak maličké, a přece vzbuzuje snad nejvíce otázek u návštěvníků pražské zoo. Sedí na větvi, kulí obrovské oči a lidé se jen dohadují, jestli jde o nějaký druh lemura, opici, nebo snad prapodivnou krysu. Roztomilé zvířátko se jmenuje komba ušatá a v současné době jedna ze samic přivedla na svět dvě mláďata.

„Dvě z mláďat se narodila v letošním roce, další dvě v roce minulém,“ prozradila mluvčí pražské zoo Jana Ptačinská Jirátová s tím, že komby chová pražská zoo od roku 1996 a od té doby se jim narodilo celkem 19 mláďat.

U tohoto tvora si snad každý řekne, to je tak ošklivé, až je krásné. Vypadají tak trochu jako lesní skřítci. Komba je malý noční primát, který žije v Africe. Živí se nejrůznějším hmyzem a jeho larvami, nepohrdne ani ovocem, semeny, květinami nebo pavouky.

Na první pohled komby, stejně jako lemury, zdobí velké oči, což jim umožňuje dobré noční vidění. „Mají také silné zadní končetiny a dlouhý ocas, který jim pomáhá při rovnováze,“ popsala mluvčí pražské zoo.

Domácí mazlíček? Ano!

Komby ušaté lze chovat jako domácí mazlíčky. Převažují totiž jasně klady! Posuďte sami – komby nevyžadují stálý kontakt s chovatelem, jsou to noční tvorové. Přes den spí, a tak můžete klidně odejít do práce a večer si s nimi pohrát.

Nejsou moc temperamentní jako například opičky, nemusíte se tedy bát, že by vám zdemolovaly byt. Jako získaná mláďata zkrotnou a rády se s vámi pomazlí, také starší jedinec časem zkrotne. Nevýhodou naopak je, že si své teritorium značkují močí.

Mají »chytré« uši

Jejich uši se skládají ze čtyř částí, které mohou jednotlivě ohýbat. Právě to jim pomáhá při lovu hmyzu v noci. Komby jsou malého vzrůstu, délka těla se pohybuje od 14 do 21 cm, ocas mají velký zhruba 20 až 30 cm a váží 150 až 300 gramů.

„Další zajímavostí je, že komby žijí v malých samičích skupinách s mláďaty. Dospělí samci jsou samotáři. Je to noční tvor, přes den přespává v husté spleti větví. Své území si komby značkují močí, kterou nanášejí na tlapky. V případě nebezpečí prchají velkými skoky, přičemž se odrazí všemi čtyřmi a huňatým ocasem kormidlují,“ prozradila mluvčí zoo.

Rozmnožují se dvakrát do roka, nejčastěji začátkem listopadu a na konci února. Na jeden vrh mají jedno až dvě mladé. „Samice bývá březí 120 až 126 dní,“ dodala ještě mluvčí.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.