Vzácní levharti sněžní se narodili v Jihlavě: Jsme Čiči a Fiči! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Vzácní levharti sněžní se narodili v Jihlavě: Jsme Čiči a Fiči!

Levhartí caparti z Jihlavy dokážou být pěkně umňoukaní.
Levhartí caparti z Jihlavy dokážou být pěkně umňoukaní. (pro Aha! – Zoo Jihlava)

Samička Čiči a sameček Fiči. Jména jako vystřižená z večerníčku. Právě tak se ale jmenují mláďata levhartů, která se nedávno narodila v jihlavské zoologické zahradě. Jedná se o jeden z největších letošních chovatelských úspěchů této zoo. Levharti jsou dnes velmi vzácným a chráněným druhem. Ve volné přírodě jich bohužel stále ubývá...

„Mláďata se mají čile k světu, většinu dne si hrají ve výběhu se svou matkou,“ prozradila Nedělnímu Aha! mluvčí jihlavské zoo Kateřina Kosová. Sedmiletý otec mláďat se narodil v berlínské zoo, o rok starší matka je jihlavskou rodačkou.

„Už celkem patnáct mláďat tohoto druhu jen potvrzuje, že v chovu a odchovu těchto ohrožených kočkovitých šelem patří zoo Jihlava ke světové špičce,“ uvedla Kosová.

„V roce 1999 byla odchována trojčata, to se opakovalo i o rok později, v roce 2003 dvojčata, v roce 2007 dokonce 4 mláďata od dvou chovných párů a před dvěma lety jedno mládě,“ dodala mluvčí s tím, že většina z nich putovala do zahraničních zoologických zahrad. Jeden z jihlavských potomků je ale také otcem letošních mláďat v liberecké zoo.

Levhart sněžný

● Levhart sněžný je samotářský lovec obývající nejvyšší hory světa (vyskytuje se v hornatých částech Asie – od Afghánistánu po západní Čínu).

● Mláďata jsou tmavší než rodiče. Zhruba ve dvou měsících začínají přijímat pevnou potravu, matka je však stále ještě kojí.

● Hustá, nádherně vybarvená srst ho chrání proti spalujícím paprskům letního slunce stejně jako proti mrazivé zimě.

● Jeho krásný kožich je zároveň však jeho prokletím – právě kvůli němu je na pokraji vyhubení. Přes přísné mezinárodní zákony na ochranu sněžných levhartů jejich počet každoročně kvůli nelegálnímu lovu obchodníků s kožešinami klesá.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.