Vosy v Česku: Přemnožily se! Jsou agresivnější než jindy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Vosy v Česku: Přemnožily se! Jsou agresivnější než jindy!

Vosy se v Česku přemnožily
Vosy se v Česku přemnožily (Profimedia.cz, ara)

Už dva lidi v Česku v průběhu prázdnin zabily přemnožené vosy! Na Kolínsku zemřela žena (†57), na Břeclavsku po jediném štípanci mladý zdravý muž. Záchranky zasahovaly u stovek dětí i dospělých, kteří dostali žihadlo. Odborníci upozorňují, že vos je letos opravdu hodně a jsou agresivnější!

V pohotovosti jsou i hasiči, kteří zasahují v okolí obydlí, školek či veřejných budov. „V porovnání s loňským obdobím jde až o pětinásobný nárůst výjezdů,“ uvedla např. mluvčí olomouckých hasičů Vladimíra Hacsiková.

Lékaři se nezdráhají mluvit o epidemii. „Převáželi jsme nejméně deset lidí s těžkou alergickou reakcí, která předchází anafylaktickému šoku,“ uvedl šéf jihočeské záchranky Marek Slabý.

„Pravdou je, že zaznamenáváme vyšší výskyt vos. Dozrává ovoce, je tedy dostatek potravy a pro vývoj vos je i ideální počasí, líhne se víc jedinců. A vosy jsou aktivnější,“ uvádí entomolog Pavel Nový. Podle něj vosy útočí ve chvíli ohrožení. „Mají výrazné sociální cítění, chrání hnízdo a začínají útočit,“ dodal Nový.

Obří vosa: Měří 6 cm!

Měří přes šest centimetrů a má kusadla delší než přední nohy. To je obří vosa, kterou vědci nedávno objevili na indonéském ostrově Sulawesi. „Vlastně nechápu, jak s takovými kusadly může vůbec lézt,“ říká profesorka Lynn Kimseyová z Kalifornie.

A dodává, že tato vosa se naštěstí živí drobnějším hmyzem, i když by mohla bez problémů trhat kousky masa z lidského těla.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.