Radost z narození medvíděte vystřídal šok! Máma ho láskou skoro umačkala! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Radost z narození medvíděte vystřídal šok! Máma ho láskou skoro umačkala!

Když se medvěd narodil, vážil něco málo přes půl kilogramu.
Když se medvěd narodil, vážil něco málo přes půl kilogramu. (pro Aha! – Věra Vrabcová)

Unikátní úspěch zaznamenala v těchto dnech ústecká zoo. Po čtrnácti letech se u nich narodil vzácný medvěd malajský! A to je důvod k oslavě! Tento druh medvěda se totiž v zoologických zahradách rozmnožuje velmi špatně!

„V Ústí nad Labem se to za celou historii chovu, která se datuje od roku 1987, povedlo jen dvakrát – v roce 1993 se narodila samička Bora, v roce 1997 sameček Cecil,“ prozradila mluvčí ústecké zoo Věra Vrabcová s tím, že v posledních dvanácti měsících byl jediný porod zaznamenán v berlínském Tierparku. V celé Evropě medvědy malajské kromě naší zoologické chová pouze 21 institucí v počtu 38 jedinců.

S ohledem na vzácný přírůstek, který se v rámci zoologických zahrad bere jako zlatý poklad, byl hned po porodu pavilon šelem pro veřejnost uzavřen. Devítiletá Barma zkrátka potřebovala být v naprostém klidu, ničím a nikým nebýt rušena.

„Jednalo se navíc o prvorodičku, takže jsme nedokázali odhadnout, jak se k mláděti zachová,“ vysvětlila mluvčí. Zatím ale odchov probíhá velice dobře a Barma se o své mládě stará až moc vzorně.

„První rychlá kontrola proběhla po osmi dnech. Byla pořízena fotodokumentace a bylo zjištěno, že mládě je napité a v pořádku. Pouze vlivem nadměrné péče matky došlo k poranění a následně ztrátě několika prstů na zadních končetinách. To ovšem mládě nijak neomezuje v jeho dalším životě,“ dodala Věra Vrabcová.

Druhá kontrola se uskutečnila před několika dny. „Při ní se potvrdil původní předpoklad, že se jedná o samičku, která váží 1,40 kg,“ doplnila mluvčí.

Návštěvníci, kteří již mají k dispozici celý pavilon šelem s výjimkou vnitřních medvědích expozic, budou muset ještě zhruba měsíc počkat. Teprve potom si budou moci užít pohledu na krásné malé medvídě.

Matka Barma pochází ze Zoo Yangon ve státě Myanmar (dříve Barma), odkud do ústecké zoo přicestovala na konci roku 2006 společně se stejně starým samcem Myanmarem, otcem mláděte.

Medvěd malajský

● Je nejmenším příslušníkem čeledi medvědovitých.

● V kohoutku je vysoký 70 cm a tělo má dlouhé 1,1 až 1,4 m.

● Váží 27 až 65 kg, samice jsou ale výrazně lehčí než samci.

● Ocas má dlouhý 3 až 7 cm.

● Přes své velmi malé rozměry má neuvěřitelně dlouhý jazyk – 20 až 25 cm! Slouží mu při vylizování medu z úlů nebo při dobývání termitů.

● Má hladkou krátkou srst.

● Vyskytuje se v Indočíně, Indonésii a Malajsii. Je to noční tvor, obvykle plachý, ale k lidem přátelský.

● Domorodci ho chovají jako domácího mazlíčka, dříve byl ale často loven. Dnes je chráněný.

Mistři v dovádění

Pohled na medvěda malajského často vzbuzuje usměv. Nejen kvůli dlouhému jazyku, se kterým umí opravdové divy.



Přečtěte si
sirhumprey
1. 8. 2011 • 06:31

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.