Honzíka a Marušku zmrzačilo vysoké napětí: Mrkejte, máme zdravá čápata! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Honzíka a Marušku zmrzačilo vysoké napětí: Mrkejte, máme zdravá čápata!

Tento snímek byl pořízen pár minut poté, co se vylíhli první čápi.
Tento snímek byl pořízen pár minut poté, co se vylíhli první čápi. (Aha! – Martin Pekárek, ara)

Ani těžký úraz neznamená, že život končí. Své o tom ví i čapí pár Honzík a Maruška ze Záchranné stanice živočichů Makov u Písku. Oba sem dopravili záchranáři poté, co jim křídla sežehly dráty vysokého napětí.

Snad jen ptačí láska jim dovolila zapomenout na to, že už nikdy neuvidí svět z ptačí perspektivy. Je to sotva pár týdnů, kdy se jim vylíhla krásná a zdravá čápata, která zatím jen dumají, k čemu jim ta křídla vlastně jsou...

Drama na začátek

Krátce po vylíhnutí mláďat všem v Makově pořádně zatrnulo. Z pěti malých čápů totiž jeden nepřežil a dva jejich mamka Maruška nepřijala! O zbylá dvě mláďata se pár začal krásně starat, ale co s těmi, která zavrhl?

„Jedno jsme tedy převezli do záchranné stanice v Kašperských Horách a jedno odchováváme uměle u nás ve stanici,“ řekla redaktorům Nedělního Aha! Jiřina Račanová ze záchranné stanice.

Za dva měsíce mláďata odletí

O dvě mláďata se Honzík s Maruškou starají vzorně. „Pořád je zahřívají a nehnou se od nich ani na krok,“ popisuje Jiřina Račanová. I přes svůj handicap je Honzík s Maruškou zahrnují láskou a výchovu zvládají bez potíží.

„Čapí pár krmíme na louce a oni potom krmí svá mláďata. Potravu sbírají v trávě a od nás dostávají pravidelně kuřata,“ dodává Račanová. Jakého jsou pohlaví, se u mláďat čápů těžko rozpozná. „To by ornitologové museli udělat rozbor. Pohlaví se u dospělých čápů pozná podle velikosti, u mláďat se to zjistit nedá,“ vysvětluje ošetřovatelka.

Na svých rodičích budou čapí mláďata závislá ještě dva měsíce. Pak z hnízda vyletí na dlouhou cestu – do teplých krajin. „Koncem srpna by měli odletět. Všechny čápy, co tu máme, kroužkujeme, ale ještě se nám nestalo, že by se k nám vrátili zpátky,“ konstatuje Račanová.

„Každopádně až odletí, bude nám všem tady smutno. Ale snad příští rok Honzík s Maruškou budou mít další přírůstky,“ dodává optimisticky.

Láska na první pohled

Maruška je už druhou partnerkou Honzíka. Ten měl předtím čápici Aničku, se kterou společně vychovali více než dvacet mláďat. Anička ovšem na podzim loňského roku uhynula a makovští záchranáři zvířat hledali Honzíkovi novou partnerku.

„Byl to docela problém. Honzík nevěsty, které jsme mu přinesli, nekompromisně odmítal. Jenže když se seznámil s Maruškou, kterou jsme přivezli ze záchranné stanice z  Kašperských Hor – byla to láska na první pohled. Během dvou dní byli oba na hnízdě a klapali,“ prozrazuje Račanová s tím, že Maruška nikdy předtím partnera neměla.

Honzík byl tedy její první. Mimochodem, pokud byste se chtěli podívat, jak se mají Maruška, Honzík a jejich mláďata právě teď, můžete se na ně online podívat na www.makov.cz.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.