V Liberci se narodila žirafka: Mami, můžu si cucnout? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

V Liberci se narodila žirafka: Mami, můžu si cucnout?

Mabira
Mabira (Aha! – Karel Kopáč, Zoo Liberec)

Zmírnit bolest z úhynu slůněte v Ostravě snad pomůže jiný exotický přírůstek v zoologické zahradě v Liberci. Je to teprve pár dnů, co tam přišlo na svět žirafí mládě, které se má čile k světu. Je to holka a dostala jméno Mabira!

Malá žirafka se narodila jedenáctileté samici Sandře a o šest let mladšímu samci Mikeovi. „Pro samici je to již čtvrté mládě, pro samce pak druhé,“ prozradil mluvčí liberecké zoo Ivan Langr.

Když si stoupne, je to dobré

Krátce po porodu se mládě postavilo na nohy a to byl důkaz toho, že je vše v pořádku. V tu chvíli ošetřovatelům spadl kámen ze srdce a všem se ulevilo. A čiperná žirafka se hned pokoušela sát mateřské mléko. I to zvládla na jedničku!

„Mláděti se zatím daří velice dobře. Matka o něj pečuje vzorně a dává samičce pít mateřské mléko. To je v tuto chvíli to nejpodstatnější,“ uvedl mluvčí liberecké zoo.

„Mateřské mléko bude mládě pít ještě nejméně šest až osm měsíců, možná i déle si sem tam přicucne, přikusovat pevnou stravu ale pochopitelně bude mnohem dříve. Běžný okus, seno, granule,“ dodal Langr.

Jméno podle původu

Samička už dostala i své jméno – Mabira. „Jméno odkazuje k oblasti, kde žirafy Rothschildovy žijí ve volné přírodě, tedy k Ugandě. Stejně tak tomu bylo i v případě narození první letošní žirafy, která dostala jméno Bwindi,“ vysvětlil mluvčí. Mabira je ve výběhu už s ostatními žirafami.

„Venkovní expozici s nimi sdílejí ještě i zebry bezhřívé – jeden samec a dvě samice. Oba druhy zvířat spolu nemají žádný problém. Ve volné přírodě sdílejí stejný prostor, občas se mláďata žiraf a zebry společně prohánějí po výběhu,“ doplnil Langr s tím, že liberecká zoo v současné době chová 8 žiraf (1 samec, 5 dospělých samic, 2 mláďata).

První letošní mládě žirafy – samice Bwindi se narodila letos v únoru.

Žirafí fakta

● V současné době se ve volné přírodě vyskytují zhruba v 16 až 18 státech Afriky, a to v nepříliš početných stádech. V některých státech západní Afriky, například Senegalu, Gambii či Mali, byly žirafy v posledních třiceti letech vyhubeny.

● Žirafy jsou býložraví přežvýkavci vyznačující se značně prodlouženými končetinami i krkem. Ze všech savců mají nejvyšší, ale ve srovnání s výškou zároveň nejkratší tělo.

● Dospělí samci měří v průměru 5 m a váží až 1,5 tuny. Jejich chůze je pomalá a ladná. Vždy vykročí vpřed současně oběma nohama na jedné straně. Tento zvláštní způsob chůze je řadí mezi takzvané mimochodníky.

● Více než 12 hodin denně tráví žirafy přijímáním potravy. Nejraději se pasou při západu slunce nebo při svítání.

● Dlouhý krk jim neumožňuje spásat trávu bez obtíží, proto využívají vegetačního pásma savany ve výšce od 2 do 6 m nad zemí. Nejraději mají akácie.

● Vzhledem k velikosti svého těla žerou poměrně málo. Za den samci spotřebují 66 kg a samice 58 kg čerstvé rostlinné hmoty.

● Jen nejžhavější hodiny dne tráví odpočinkem ve stínu. Spí však jen krátce, několikrát denně a vždy jen na pár minut. Při spánku si lehají a krk ohnou dozadu. V této pozici jsou zranitelné podobně jako při pití.

● Samice rodí vestoje jedno mladě vysoké asi 180 cm. Už za hodinu se staví na nohy a záhy je schopno následovat matku. Ta ho neohroženě brání kopáním, které je natolik účinné, že si na dospělou žirafu netroufne ani lev.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.