Příběh plnokrevníka Maragáda: Jezdil ho i Váňa, měl pověst zabijáka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Příběh plnokrevníka Maragáda: Jezdil ho i Váňa, měl pověst zabijáka!

Nevidomý Maragád musí svým jezdcům plně důvěřovat. Jezdí na něm proto hlavně ti zkušenější, i když často mladého věku...
Nevidomý Maragád musí svým jezdcům plně důvěřovat. Jezdí na něm proto hlavně ti zkušenější, i když často mladého věku... (pro Aha! – Tadeáš Skopal, www.stajvalento.cz)

Anglický plnokrevník Maragád byl koněm z nejlepšího rodu s velkým potenciálem; měl vyhrávat dostihy. Jenže měl svou osobnost a nesnášel hrubé zacházení a dril. Byl zuřivý, kousal a kopal. V dostihových stájích vinou zanedbané péče oslepl. Až když ho už jako slepého koupily majitelky stáje Valento ze Slap,  Maragád se znovu naučil mít rád lidi. A dnes v klidu vozí i děti!

„Znala jsem ho od hříběcího věku. Pak mi zmizel z očí,“ vzpomíná Romana Míková ze stáje Valento, která se věnuje především kurzům jezdectví pro děti a je místem, kde mohou staří a týraní koně v klidu a pohodlí dožít.

Maragád vyhrál hned svůj první dostih a měl před sebou zářnou budoucnost. Několikrát se na něm v devadesátých letech projel i nejslavnější český žokej Josef Váňa. „Vážně? Ani si ho nepamatuju. Těch koní bylo...,“ pokrčil rameny.

Jenže Maragád nesnášel dril a bojoval s lidmi. Získal pověst koně zabijáka, k němuž se i veterináři báli přiblížit. Rychle střídal majitele a skončil ve stáji, kde o něj příliš nepečovali. „Dostal do očí zánět a oni ho neléčili. Asi si mysleli, že si to nezaslouží. Takže nakonec oslepl...,“ říká Romana Míková.

Pak se na Maragáda konečně usmálo štěstí. Majitelky stáje Valento ho koupily, ačkoli věděly, jakou má pověst. „Musely jsme mu dokázat, že lidé tu nejsou jen od toho, aby ho trápili. Zjistily jsme, že když jezdec respektuje jeho dominantní povahu a k ničemu ho nenutí, je to ten nejúžasnější a nejhodnější kůň. Ačkoliv je slepý, nebojí se běhat. Stačí, když svému jezdci věří.

Pochopitelně na něm ale nejezdí začátečníci,“ usmívá se Romana Míková a dodává, že i přes svou slepotu je Maragád hrdý »pan kůň«. Má prý rád ženy, ale od mužů si stále drží odstup. Veterináři, kteří Maragáda znali dříve, nemohou uvěřit, že ten veselý kůň je někdejší zabiják, k němuž se báli přiblížit...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.