Jak na ryby v zimě? Zkuste dírkaření! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Jak na ryby v zimě? Zkuste dírkaření!

Berou! Ani ne po patnácti minutách čekání se nad hladinou objevuje první ryba.
Berou! Ani ne po patnácti minutách čekání se nad hladinou objevuje první ryba. ( Aha! – Martin Přibyl)

Rybařit za sněhu a mrazu? Samozřejmě, i to je možné! Kdo by si myslel, že tiší blázni přes zimu balí svá fidlátka a vytáhnou je zase až se začátkem rybářské sezony, velmi by se mýlil.

V poslední době se u nás totiž rozmáhá nový fenomén, tzv. »dírkaření«. A čas na něj je právě teď!

Tento způsob rybolovu, založený na vrtání děr do ledu a chytání v ní, k nám přišel ze severských zemí. „Ale pravou baštou je Rusko, tomu se v tomto směru nic nevyrovná...,“ vysvětluje zkušený dírkař David Krejcárek (38). „Dírkaření má svá přísná pravidla, například ve většině revírů je možné chytat jen na jednu díru,“ říká.

A jak tedy na to? Předně je třeba do ledu zamrzlého rybníku nebo jezera vyvrtat díru speciálním ozubeným vrtákem se šnekem. Z otvoru se pak vybere ledová tříšť cedníkovou naběračkou, čemuž se slangově říká »vybagrování«.

No, a pak už je třeba ryby pod ledem jen správně navnadit. „Používají se k tomu nejrůznější druhy návnad, které se liší svou barvou i tím, jak se mihotají. Ryby nejsou barvoslepé, takže si brzy všimnou toho, že je ve vodě cosi neobvyklého a pokusí se to sníst,“ vysvětluje Krejcárek.

S návnadou pomalu kýve, což zajišťuje její neustálý pohyb. Druhou možností je nasypat do vody umělé těsto, které se pak pomalu rozpouští. „Kolem háčku se vytváří obláček, který ryby naláká,“ říká rybář. V tom případě je ale třeba prut upevnit  do stojánku.

Nám se během 20 minut podařilo vytáhnout hned tři pěkné pstruhy!

Jak na to!



Přečtěte si
ivannavratil386
20. 4. 2019 • 20:22

Dírkaření už jsem několikrát zkoušel, ale nikdy jsem bohužel moc úspěch neměl. Je ale dost možné, že jsem na to šel špatně. Nedávno se mi podařilo na https://www.zachytame.cz/ narazit na super návod jak na to, tak to podle něj nejspíš příští zimu vyzkouším a uvidíme.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.