Orangutani slavili Valentýn: Tričko jim zamotalo hlavu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Orangutani slavili Valentýn: Tričko jim zamotalo hlavu

Žaneta zkoumala valentýnské překvapení.
Žaneta zkoumala valentýnské překvapení. (Katka Kohoutová)

Samice Žaneta, její syn šestiletý Besar a čtyřměsíční samička již předčasně oslavili svátek sv. Valentýna, tedy svátek všech zamilovaných. Z překvapení, které pro ně bylo nachystáno, byli unešení a hned se vrhli ho prozkoumávat.

Ošetřovatelé jim do výběhu pověsili velké červené srdce s kapsičkami, v nichž se ukrývaly nejrůznější dobroty. Ty si přivlastnila samice Žaneta, zatímco Besarovi se zalíbil růžový plyšák s kapsičkou pamlsků, kterého kompletně rozebral, a hlavně růžové triko se srdíčky. To sice bylo původně určeno pro Žanetu, ale Besar se ho nehodlal vzdát a vylezl s ním na kmen, kde se ho snažil obléknout.

„Zpočátku se mu to příliš nedařilo, zkoušel to několikrát. Když se mu konečně podařilo prostrčit ven hlavu, nevěděl, co s rukama,“ komentovala akci zooložka Zdena Jeřábková. Nakonec však nad trikem zvítězil a po několika kotrmelcích, které v něm předvedl, dostal jednu ruku do rukávu. Nakonec triko roztrhal a dováděl s ním po celém výběhu.
Jen co orangutani „rozbalili“ všechny dárky, pustili se do likvidaci papírového srdce, ze které zbyly jen kusy papíru.

„Podobné akce v rámci tak zvaného enrichmentu jsou pro ně cílené. Různými novými předměty a schovanými pamlsky se stále učí hledat, poznávat, zkoumat. To potřebují a hlavně je to velmi baví,“ doplnila Jeřábková.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.