LETNÍ PUTOVÁNÍ ZA JÍDLY: Do Zakopaneho na nákupy i dobrý oběd!
Až budete mít dost tatranských túr a váš žaludek zatouží i o něčem jiném než po brynzových haluškách a husté kapustnici, vydejte se přes hranice k Polákům. Nejbližším městem na dohled Tater je sedmadvacetitisícové Zakopane, které se také nazývá hlavním městem zimního Polska.
Jak se tam dostanete:
Dobrou zprávou je, že až do 15. října jezdí přímé autobusy, které staví v tatranských obcích, především ve Starém Smokovci a Tatranské Lomnici. Pokud si chcete udělat dobrodružnější výlet, jeďte místním busem a cestou si vystupte ještě u Slováků ve Ždiaru. Odtud je to něco přes kilometr k hotelu Magura, z jeho terasy se vám naskytne nádherný výhled na dva největší vrcholy Belianských Tater Havran a Ždiarská Vidla. Poté se můžete vrátit do Ždiaru, který je sám o sobě velmi půvabný, a pokračovat dalším autobusem do Lysé Poľany. Z konečné autobusu to je na slovensko-polskou hranici asi 400 metrů. Jezdí odtud malé polské minibusy až do Zakopaného, obvykle za 10 zlotých za osobu (tedy asi za 65 Kč). Z hranice se nabízí túra k jezeru Morskie Oko, počítejte však s velkým časovým rozpětím.
Co ochutnat a za kolik:
Už po cestě do centra Zakopaného vám trhovci nabízejí skvělé uzené či přírodní sýry, ten nejmenší do ruky dostanete i za 1zlotý (zhruba 6,50 Kč). Proslulá dlouhá ulice Krupowki nabízí řadu obchodů a restaurací všech cenových skupin. Oběd pro dva tak může stát třeba v přepočtu 400 – 500 Kč, ale jste-li skromnější a ochutnáte-li tradiční bigos nebo polévku žurek, pořídíte ja samozřejmě mnohem levněji.Tyto dvě speciality byste určitě neměli vynechat, chcete-li poznat opravdu tradiční polské jídlo. Kvůli některým nekalým výrobcům jsou u nás polské potraviny na indexu, ale tady poznáte jejich skutečnou vynikající chuť. Pivo tu ovšem čepují dražší, vyjde na 40 až 50 Kč. V dolní části Krupovek přejděte most a ocitnete se na obřím trhu. Prodávají se tady už zmíněné sýry a další výrobky z mléka, ale také oblečení. Dámy ocení takzvanou „kalhotkárnu“, kde se dá dostat pěkné zboží za velice přijatelné ceny.
Žurek
Pro tuto polévku je nejdůležitější žitný zákvas. V Polsku se dá koupit hotový, nebo si jej můžete vyrobit sami doma.
POTŘEBUJETE:
na žitný zákvas:
✔ ½ kg žitné mouky
✔ 1 l vody
✔ 2 kousky chleba (nejlépe žitného), může být i sušený
Smíchaná směs by měla mít konzistenci těsta na palačinky. Dejte do skla či keramické misky, uzavřete a nechte stát několik dní.
PŘÍPRAVA POLÉVKY:
3 litry vody vaříme s na kostičky nakrájenou mrkví (2 ks) a petrželí (2 ks), přidáme bobkový list, po změknutí zeleniny přiléváme za stálého míchání koupený nebo vyrobený zákvas (jak kdo má rád kyselé). Poměr zákvasu a vody by měl být 1:2. Dle chuti přidáme na kolečka nakrájenou klobásu. Nakrájíme 300 g bůčku na kostičky a s nakrájenou cibulkou dáme na olej na pánev. Po osmažení hodíme do polévky. Do bůčku nebo do vývaru přidáme čtyři stroužky utřeného česneku. Nakonec dochutíme majoránkou.