LETNÍ PUTOVÁNÍ ZA JÍDLEM: Jak chutná Moravský kras?
Sady plné šťavnatého ovoce, dlouhé lány vinic, malebné vesničky a nádherná příroda. Ano, tentokrát můžete společně s Aha! pro ženy cestovat na jižní Moravu. A nevydáme se pouze za památkami a na výlety, ale také za dobrým jídlem, které k tomuto kraji neodmyslitelně patří.
Jihomoravský kraj patří k nejatraktivnějším místům u nás. A také k nejstarším! Nálezy totiž dokládají první osídlení už v době pravěkých čtvrtohor. V průběhu 9. století zde vznikla slavná Velkomoravská říše, která ve své době patřila k nejvlivnějším knížectvím. Území je rovněž spjato s příchodem věrozvěstů Cyrila a Metoděje v roce 863.
Protože má zdejší krajina především rovinatý ráz, je vhodnou lokalitou pro letní dovolenou s dětmi. Turistům jsou k dispozici dobře značené trasy a na své si přijdou i cyklisté. Letní večery pak vybízejí k návštěvě některého z tradičních vinných sklípků.
MORAVSKÝ KRAS: Za divem přírody
Oblast Moravského krasu patří mezi nejlépe vyvinutá krasová území u nás. Nachází se severně od Brna a tvoří ji více než 1100 jeskyní, z nichž pět je zpřístupněno veřejnosti. Pozoruhodná je i zdejší fauna. V jeskyních se ukrývají vzácné druhy netopýrů i bezobratlých živočichů. Za zábavou se můžete vypravit i po okolí.
* Asi nejznámějšími jeskyněmi jsou Punkevní. Objeveny byly ve 30. letech výzkumnou skupinou profesora Karla Absolona. Prohlídka má dvě části. V první spatříte mohutné dómy s krápníkovou výzdobou a zavítáte až na dno propasti Macocha. Druhá vede po říčce Punkvě a krásy jeskyní budete obdivovat z motorového člunu. Otevřeno je v pondělí od 10 do 16 hodin, od úterý do neděle od 8.30 do 16 hodin. Vstupné 180 Kč.
* Zámek Lysice vznikl přebudováním renesanční vodní tvrze. Vyniká originálně zdobenými interiéry a zahradou s promenádní kolonádou a krytou pergolou. Během prohlídky můžete ve vybraných termínech zhlédnout i oranžerii a skleník. Otevřeno je od úterý do neděle mezi 9. a 17. hodinou. Vstupné 110 Kč.
* Plánujete-li pěší výlet, vyrazte se do Boskovic. V centru se dochovalo židovské ghetto, se synagogou a židovskou rituální lázní takzvané mikve. Vyšlápněte se také na nedalekou zříceninu hradu s vyhlídkou. Mezi místní zajímavosti patří i 26 metrů hluboká studna s dosud funkčním dřevěným šlapacím kolem. Otevřeno je denně kromě pondělí od 9 do 18 hodin. Vstupné vás vyjde na 50 Kč.
ŠKVARKOVÉ PAGÁČKY
Toto tradiční pečivo se peklo ve všední den k obědu i k večeři. Sedlákům jej hospodyňky připravovali také na svačinu, když je čekala dlouhá a těžká práce na poli. Díky své trvanlivosti se pagáčky mohly připravovat i do zásoby.
✔ 750 g mouky
✔ 3/8 mléka
✔ kostka droždí
✔ 1 žloutek
✔ sůl
✔ škvarky
1. V mléku rozmícháme kostku droždí. Nalijeme směs do mísy, kam přisypeme mouku.
2. Přidáme rozmíchaný žloutek, osolíme a těsto řádně prohněteme. Je-li příliš husté, přilijeme ještě trochu mléka. Necháme kynout.
3. Nakynuté těsto rozválíme na tenký plát. Pomažeme škvarky, natřikrát přeložíme a znovu rozválíme.
4. Vykrajujeme libovolné tvary nebo rozkrájíme rádýlkem. Položíme na plech vyložený pečicím papírem a pomašlujeme rozmíchaným vejcem.
5. Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů, dokud těsto nezezlátne.