LETNÍ PUTOVÁNÍ ZA JÍDLEM: Na Šumavě si skvěle odpočinete!
Šumava je jedním z nejstarších pohoří v Evropě, tvoří ji horniny prvohorního původu. Nejvyšší horou na české straně je Plechý, který se tyčí do výšky 1378 metrů nad mořem. Lesy plné hub, vzácných rostlin a živočichů a jezera ledovcového původu jsou hlavními důvody, proč byla oblast vyhlášena národním parkem a je chráněna rovněž jako biosférická rezervace UNESCO.
* Z obce Kubova Huť, kde najdete i nejvýše položenou železniční zastávku v Česku, se vydejte na výlet do Boubínského pralesa. Pokud vystoupáte až na vrch Boubín (1362 m n. m.) a zdejší rozhlednu, nebudete litovat. V okolí Kubovy Huti je také Chalupská slať, velké rašelinné jezírko s plovoucími ostrůvky.
* Sklářství má na Šumavě tradici. V obci Lenora navštivte expozici Sklářského muzea. Kromě ukázek skleněných výrobků můžete navštívit také malou huť nebo brusírnu skla. Otevřeno je každý den kromě pondělí od 9 do 16 hodin s přestávkou mezi 12. a 13. hodinou. Vstupné je 20 Kč.
* Vimperský hrad byl založen v polovině 13. století Přemyslem Otakarem II. V 17. století prošel rozsáhlými renesančními úpravami. Dnes si ve zdejším zámku můžete vybrat ze dvou prohlídkových okruhů, přičemž na prvním se ocitnete ve středověku, na druhém pak v období renesance. Otevřeno je denně od 9 do 17:30. Vstupné stojí 70 Kč.
ŠUMAVSKÝ TRHANEC
Dezert má původ v rakouské kuchyni. Jedná se o placku z palačinkového těsta, která se peče na másle a během smažení či pečení se rozdělí na několik menších částí. Na závěr se pocukruje a doplní o rozinky namočené v rumu či sladké omáčky z ovoce.
POTŘEBUJETE:
✔ 3 vejce
✔ 100 g cukru
✔ 120 g polohrubé mouky
✔ 1/4 litru mléka
✔ citronová kůra
✔ máslo
Na opilé rozinky:
✔ 100 g rozinek
✔ rum
✔ vlašské ořechy dle chuti
✔ lžička skořicového cukru
1. Den před přípravou trhance si připravíme opilé rozinky tak, že je namočíme do rumu, kam přidáme nasekané ořechy a lžičku skořicového cukru. Necháme přes noc odstát.
2. Na trhanec vyšleháme vejce s cukrem, špetkou soli a citronovou kůrou do pěny, do níž přidáme mouku a mléko.
3. Mezitím si v lehce nahřátém pekáčku rozpustíme máslo, které rozetřeme i po okrajích. Do pekáčku nalijeme připravené těsto a pečeme, dokud trhanec nezezlátne.
4. Ještě horký trhanec rozdělíme vidličkou na kousky. Zasypeme moučkovým cukrem a podáváme s opilými rozinkami.