LETNÍ PUTOVÁNÍ ZA JÍDLEM: V Písku se projdete po nejstarším mostě u nás!
Královské město Písek bylo založeno ve 13. století a protéká jím řeka Otava, na níž se kdysi rýžovalo zlato. Mezi nejvýznamnější památky patří kamenný most, který je starý, jako Písek sám. Učaruje vás i nové město, které barevnými fasádami domů lehce připomíná nizozemský Amsterdam.
* V Písku můžete navštívit hned několik muzeí. Za všechna doporučujeme zejména prohlídku nejstarší vodní elektrárny v Česku, kterou vybudoval František Křižík přestavbou vodního mlýna. K vidění tu je dosud funkční osvětlovací zařízení a expozice o historii písecké elektřiny. Otevřeno je denně od 9 do 18 hodin, vstupné 50 Kč.
* Zemský hřebčinec byl v písku postaven na přelomu 19. a 20. století a je jedním z posledních tří státních podniků, které chovají koně. Areál je ale zajímavý i architektonicky, tudorovský sloh se prolíná se secesními detaily a dokresluje tak atmosféru. Prohlídky se konají vždy v pondělí, středu a pátek od 14 hodin. Vstupné stojí 50 Kč.
* Pěknou procházku slibuje výlet na nedalekou rozhledu Jarník, jež stojí na stejnojmenném vrchu zhruba 2 kilometry od města. Z centra Písku sem vede značená trasa kolem bývalých rýžovišť zlata. Z rozhledny, kam vystoupáte po více než 180 schodech, je vidět do širého okolí.
LÍVANEČKY S BORŮVKOVÝM ŽAHOUREM
Žahour je sladká omáčka z cukru, borůvek a smetany, která se nejčastěji používala jako doplněk ke knedlíkům či lívancům. V minulosti býval oblíbený zejména u německých obyvatel žijících v českých zemích.
Na lívance:
✔ 250 ml mléka
✔ 150 g polohrubé mouky
✔ 2 vejce
✔ 1 lžíce moučkového cukru
✔ 3 lžičky kypřicího prášku
Na žahour:
✔ ¼ l borůvek
✔ 2 lžíce cukru
✔ 3 lžíce vody
✔ 150 ml smetany
✔ 3 lžičky solamylu
✔ špetka skořice
1. Připravíme si lívanečky. Nejprve si oddělíme bílky od žloutků. Z bílků vytvoříme sníh. Žloutky ušleháme s cukrem, postupně přidáváme mléko a mouku předem smíchanou s kypřicím práškem. Na závěr opatrně vmícháme sníh z bílků. Z těsta smažíme na rozpálené pánvi lívanečky.
2. Žahour uvaříme v menším kastrůlku. Dáme do něj borůvky, cukr, skořici a vodu. Směs provaříme tak, aby borůvky byly zcela měkké.
3. Ve sklenici si smícháme smetanu se solamylem. Přilijeme k rozvařeným borůvkám a ještě krátce povaříme.
4. Ještě teplé lívanečky přelijeme borůvkovým žahourem a dozdobíme šlehačkou.
NOVÉ HRADY: Výprava do středověku
Město se rozprostírá v podhůří Novohradských hor jen pár kilometrů od hranic s Rakouskem. V pramenech je doložena existence slovanského hradiště z dob Velkomoravské říše, ve 13. století zde pak vznikl středověký hrad, který se v průběhu let stal sídlem významných rodů: Vítkovců, Buquoyů i Rožmberků.
* Státní hrad Nové Hrady je vidět už z dálky. Stojí na kopci a obtéká jej říčka Stropnice a Novohradský potok. Prohlídka interiérů je možná v rámci dvou okruhů, samostatně lze navštívit i věž s vyhlídkou do lesů Třeboňské pánve. Otevřeno je denně kromě pondělí od 9.30 do 17 hodin. Vstupné na oba dva okruhy i věž stojí 130 Kč.
* Vydáte-li se do údolí řeky Stropnice, ocitnete se v parku plném okrasných stromů, drobných romantických staveb a úzkých pěšinek, které vedou až k umělému vodopádu. Parku se říká Terčino údolí – to podle hraběnky Terezie Buquoyové, která jej nechala vybudovat. Park je přístupný po celý rok a vstupné se tu neplatí.
* Nedaleko od Novohradského náměstí, v ulici Komenského, můžete navštívit budovu kovárny založenou v roce 1719. K vidění tu je expozice o kovářském řemesle, historické nářadí a výstava ručně vyráběných předmětů. Otevřeno je denně od 10 do 17 hodin. Vstupné 40 Kč.
KOČIČÍ SVATBA
V podhůří bylo nutné připravovat jídla ze surovin, které zasytí na dlouhou dobu a dodají sedlákům hodně energie. Proto se vařil tento pokrm z krupek a hrachu, kterému dodal říz čerstvý česnek. Říká se, že kočičí svatba byla nejoblíbenějším jídlem spisovatele Jaroslava Haška.
POTŘEBUJETE:
✔ 300 g hrachu
✔ 200 g ječných krupek
✔ 3 cibule
✔ 5 stroužků česneku
✔ sádlo
✔ sůl
✔ majoránka
✔ kmín
1. Hrách propláchneme a poté jej namočíme do studené vody. Necháme nabobtnat do druhého dne.
2. Z nabobtnalého hrachu slijeme přebytečnou vodu, doplníme čerstvou a luštěninu v ní povaříme.
3. Propláchneme kroupy a uvaříme je v dvojnásobném množství osolené vody s malou lžičkou sádla doměkka.
4. Cibuli nakrájíme na drobno a opečeme ji na sádle dozlatova. Přidáme kmín a prolisovaný česnek.
5. Uvařený hrách slijeme, dáme ho do mísy spolu s kroupami a přidáme cibuli s česnekem, kmínem a majoránku. Dobře promícháme a podáváme jako samostatné jídlo.