TAJEMSTVÍ ČÍNSKÉ MEDICÍNY: "Léčení stravou je základ," říká zakladatelka 1. školy tradiční čínské medicíny!
MUDr. Ludmila Bendová, zakladatelka České sinobiologické společnosti a 1. školy tradiční čínské medicíny, odpovídá na nejčastější otázky, které se týkají základů zdravého stravování.
Dá se strava dle tradiční čínské medicíny použít pouze jako preventivní opatření, nebo i jako lék?
„Dá se rozhodně použít oběma způsoby, jen je třeba si uvědomit, že léčení stravou je sice základ, ale může být na některé nemoci hodně zdlouhavé. Proto máme v čínské medicíně i akupunkturu, masáže, cvičení a podobné metody."
Mohu jídlem působit pozitivně i na svou psychiku?
„Určitě ano, i ze západní medicíny víme, že aktivita, výbušnost a rychlost jsou více podporována masitou stravou, například u sportovců, ale naopak maratonci či lidé potřebující dlouhý a rovnoměrný výkon se lépe cítí na stravě více rostlinné, která spíše uklidňuje a vyvažuje.“
Jakým potravinám je lepší se úplně vyhnout?
„Rozhodně všemu, co je obarveno, konzervováno nebo obsahuje bílý cukr či jiné chemické látky, ochucovadla apod. Dále je dobré vařit z přírodních surovin a skutečných potravin a vyhýbat se polotovarům nebo jídlům, která nejsou čerstvá a jejich trvanlivost je právě podmíněna chemickou konzervací.“
Je vhodné kombinovat dietetiku s dalšími metodami čínské medicíny, jako jsou akupunktura a bylinná léčba?
„Rozhodně, protože strava je základ, bez kterého se neobejdeme, stejně jako pravidelná životospráva. Vždy je ale nutno přihlédnout k osobní konstituci a dispozicím každého pacienta. V tom je právě unikátní přínos celistvého pohledu čínské medicíny. Neléčíme příznak nebo nemoc, ale snažíme se o rovnováhu v organismu jako celku a tedy dlouhodobý posun ke zdravějšímu životnímu stylu.“