TAJEMSTVÍ ČÍNSKÉ MEDICÍNY: Výživa podle 5 ročních období!
Každé roční období si žádá úpravu jídelníčku. Tedy alespoň podle tradic čínské medicíny. Poznejte potraviny, které byste v v daném období měli konzumovat, a které naopak nikoli.
Jaro
Orgány: játra a žlučník
Barva: zelená
Chuť: kyselá
Jak se stravovat: Na jaře jsme v našich končinách spíše tlustší po vánočních hodech, a máme tedy nadbytek energie uložené ve formě tukových zásob. Je tedy vhodnější v tomto období přejít na lehčí stravu. Můžeme zařadit i mírné půsty, třeba jen vynecháním uzenin a masa na omezenou dobu nebo zvýšením příjmu obilí i naklíčeného. Vše samozřejmě musíme řešit s ohledem na svůj individuální stav, zažívání, zdraví, tělesnou zátěž a věk.
Co také jíst: Nejrůznější klíčky, krátce i dlouze zkvašenou zeleninu, například naše tradiční kysané zelí, které dodá zdravé mikroorganismy do střev.
Léto
Orgány: srdce a tenké střevo
Barva: červená
Chuť: Hořká, která stahuje a ochlazuje.
Jak se stravovat: Do jídelníčku bychom měli přidat více potravin obsahujících vodu jako zelenina, ovoce, listová zelenina, kompoty, klíčky, ovocné čaje. Snížíme konzumaci masa, vajec, přidáme více semínek, obilovin a podobně. Jako ochucovadla můžeme použít kajenský či černý pepř a chilli papričky, které ochlazují, protože podporují pocení a zbavují nadbytku horkosti v těle. Měli bychom se však vyhnout skořici, zázvoru, kari či hřebíčku, neboť to jsou silně zahřívající koření. Pozor také na neuvážené konzumování kávy a černého čaje, které ač mají hořkou chuť, odvodňují organismus. A jejich přemíra může způsobit poruchy spánku, nervozitu a arytmie. Pro vyvážení můžeme použít hořké osvěžující potraviny jako čekanku, rukolu, grapefruit nebo pampelišku.
Co také jíst: Rajčata, okurky, len, sezam, slunečnice, ořechy, mandle, amarant, quinoa, špalda, ječmen, oves, mořské plody, mořské řasy nebo rýži.
Pozdní léto
Orgány: slezina a žaludek
Barva: oranžová
Chuť: Sladká, která harmonizuje, tvoří čchi a zvlhčuje.
Jak se stravovat: Jde o období babího léta, vhodné pro konzumaci přirozeně sladkých potravin, jako jsou sladké brambory, obilí, dýně, kořenová zelenina, ovoce čerstvé i sušené a přírodní sladidla. V přiměřené míře si těmito potravinami můžeme zklidnit nervy, ale pozor na konzumaci nepřiměřeného množství, to nám může způsobit plynatost, pocit plnosti, horší soustředění, únavu či vlčí hlad. Snížíme také v tuto dobu příjem mléčných výrobků, bílé mouky, jogurtů, tučných tvarohů a sýrů, smetany, pozor na nadbytek olejů a tuku, syrových ořechů a semen.
Co také jíst: Proso, polenta, kukuřice, ořechy a semena, dýně hokkaidó, třtinový cukr, javorový sirup, melasa a slad.
Podzim
Orgány:plíce a tlusté střevo
Barva: bílá
Chuť: ostrá a pikantní, která rozptyluje chlad, uvolňuje stagnace (použití u nachlazení) a také zamezuje bakteriím jejich množení.
Jak se stravovat: Vzhledem k vytváření zásob na zimu je dobré zařadit výživnější potraviny. Je dobré delší vaření jídla, vhodné jsou masové i zeleninové polévky.
Co také jíst: Houby, ořechy a semena, nakládanou zeleninu, kroupy, jáhly a neloupanou rýži. Ostrou a pikantní chuť najdeme i v zázvorovém čaji či svařeném víně. Můžeme konzumovat také květák, černou ředkev či celer, pórek, křen a cibuli.
Zima
Orgány: ledviny a močový měchýř
Barva: černá
Chuť: slaná
Jak se stravovat: Zima je v přírodě obdobím vegetačního klidu i zvířata více pospávají a také lidé by měli více spát a odpočívat, což je nejlepší prevence zimních nemocí i jarní únavy. Také v tuto dobu můžeme zvýšit konzumaci masa a vajec, kořenové zeleniny, koření jako hřebíček, anýz, vanilka či skořice. Vhodné je také svařené víno a čaje a zkrátka všechny potraviny, které zahřívají abychom se bránili zimnímu chladu. Míra opět spočívá ve vlastních dispozicích, zimomřiví lidé se budou snažit jíst více teplých a jangových potravin a naopak horkokrevní lidé to s nimi nemusí přehánět ani v zimě.
Co také jíst: Ryby, řasy, plody moře, luštěniny, hodně obilí, polévky, sušená a nakládaná zelenina a ovoce.