Krása prochází žaludkem II: Zdravé potraviny nechybí ani v jídelníčku Michaely Dolinové!
Představujeme vám další tři potraviny, které omladí vaši pleť! nechybí ani v jídelníčku našich celebrit, třeba Michaely Dolinové (52).
POHANKA
Tato rostlina bývá kvůli svému využití v kuchyni mylně řazená mezi obiloviny, nicméně jde o bylinu, která je příbuzná spíše se šťovíkem či rebarborou. Je navíc přirozeně bezlepková, proto je vhodná i pro celiaky. Obsahuje řadu vitaminů, minerálů, vlákninu, aminokyseliny a především velké množství rutinu, který zpevňuje cévy a zvyšuje jejich pružnost, což z něj dělá nepostradatelného pomocníka při léčbě mnoha cévních onemocnění.
JEJÍ ÚČINKY NA KRÁSU: výborně působí proti rozšířeným a popraskaným žilkám na kůži. Kromě toho celkově podporuje krevní oběh, což se pozitivně projeví i na vzhledu pokožky.
JAK JI KONZUMOVAT: v loupané variantě jako přílohu všude tam, kde se používá rýže nebo kuskus, na kaše, nákypy či různé placičky. Neloupaná pohanka je vhodná pouze na klíčení, kdy lze nať použít k dochucení salátů, polévek nebo pomazánek, či k přípravě čaje.
NA CO SI DÁT POZOR: zelené výhonky jsou ve velkém množství toxické – obsahují fagopyrin, který může způsobit vyrážku při vystavení kůže slunci. Také samotný rutin může, byť velmi vzácně, způsobit alergii, a to od kopřivky až po astmatický záchvat.
SLADKÉ MANDLE
Jde o jádra z pecek mandloně, teplomilného středně vysokého stromu či keře původem z Asie. Obsahují spoustu důležitých minerálů a vitaminů, vlákninu a bílkoviny – jsou vůbec jedním z nejbohatších zdrojů vápníku (mají ho více než kravské mléko) a fosforu, navíc ve správném poměru pro lidský organismus. Mají také antioxidační účinky, snižují hladinu »zlého« cholesterolu a příznivě působí na srdce a cévy.
JEJICH ÚČINEK NA KRÁSU: podporují růst vlasů, nehtů, zpevňují kosti a zubní sklovinu. Pomáhají léčit akné a ekzémy.
JAK JE KONZUMOVAT: nejlépe jako »natural«, tedy i se slupkou, kde je nejvíce antioxidantů a vláknina, rozhodně ne pražené či solené. Pokud je před jídlem na několik hodin namočíte, stimuluje se v nich proces klíčení a několikanásobně se v nich zvýší obsah živin. Užívat se můžou také v podobě mandlového mléka, které je chutnou alternativou při alergii na mléko nebo při nesnášenlivosti laktózy. Lahodné jsou i v moučnících či dezertech, ale tepelnou úpravou ztrácejí živiny.
NA CO SI DÁT POZOR: ačkoli se traduje, že jsou mandle škodlivé a těžko stravitelné nebo že obsahují kyanovodík, není to pravda. Jde o mýtus, který vznikl jejich záměnou s mandlemi hořkými, které nejsou určeny ke konzumaci a skutečně toxické látky obsahují.
LNĚNÁ SEMÍNKA
Jde o drobné plody lnu setého, které mají hnědou či žlutou barvu, vejcovitý plochý tvar a oříškovou chuť. Obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin, dále vitaminy řady B, vitamin E i řadu dalších prospěšných látek. Jsou také výborným zdrojem vlákniny a mírně projímají.
JEJICH ÚČINKY NA KRÁSU: mají výborné protizánětlivé účinky, zmírňují akné, ekzémy a lupy, pomáhají také proti předčasnému stárnutí a vysušování pokožky. Kromě toho upravují trávení – zrychlují metabolismus a bojují proti nadýmání a zácpě.
JAK SEMÍNKA KONZUMOVAT: nejlépe syrová, například s jogurtem, v pomazánce, v kaši nebo v salátu. Celá semínka jsou však pro člověka prakticky nestravitelná, proto je nutné je před užitím rozdrtit či namlít, případně opravdu dobře rozkousat.
NA CO SI DÁT POZOR: konzumace lněného semínka při nedostatečném příjmu tekutin způsobuje zácpu. Opatrnost je také na místě při užívání léků proti srážlivosti krve – může zvyšovat jejich účinek.
A CO NA TO CELEBRITY?
Michaela Dolinová(52)
Herečka, zpěvačka a moderátorka Michaela Dolinová chce vypadat dobře, a proto si svůj jídelníček hlídá. Dá si celkem to, na co má chuť, ale jen v malém množství. Prakticky nejí přílohy, zato hodně ovoce a zeleniny a má v oblibě i výživově bohaté potraviny, například konopná semínka. „A když na mě přijde náhodou mlsná, tak si dám místo čokolády hrst ořechů,“ prozradila.