Máte kocovinu? 7 rad, když jste to přehnala s pitím...
Třeskutá bolest hlavy, nevolnost, zvracení, sucho v ústech, únava, malátnost. Příznaky, které zná asi každý, kdo to někdy trochu přehnal s konzumací alkoholu. A po silvestrovských oslavách těch, které kocovina druhý den navštíví, ještě přibývá. Co dělat, když už nepříjemný stav udeří?
Co dělat, když máte kocovinu?
1. Dostatečně spěte. Klid na lůžku pomáhá, vstávat brzy není nejlepší nápad.
2. Doplňujte tekutiny. Vhodná je minerální voda, ředěné džusy, heřmánkový, mátový či zázvorový čaj. Naopak pozor na kávu, tělo ještě více dehydratuje.
3. Pomůže i obyčejná sprcha. Střídejte teplou a studenou vodu cca po 2 minutách, 2 – 3x proces opakujte.
4. Skvělým pomocníkem na kocovinu je silná domácí česnečka.
5. Pokud můžete, jděte se projít. Kyslík má na kocovinu blahodárné účinky, pomáhá odbourat alkohol a krev okysličit.
6. Podle babských rad pomůže sníst bílou dužinu z pomela (tu, která se obvykle vyhazuje), na snídani jsou vhodná vejce, blahodárně také působí chřest a med.
7. Je-li vám špatně od žaludku, neužívejte žádné léky proti bolesti, i kdyby vám hlava třeštila. Příznaky by totiž ještě zhoršily.
Očima odborníka:
„Pomůže teplá voda s citronem a sodou!“
Wlasta Hlinková, vedoucí výroby Lifefood
Co dělat, když po Silvestru přijde kocovina?
„Pokud to s alkoholem přeženete a trápí vás kocovina, doporučuji požít superpotraviny, které odstraňují překyselení, neboť alkohol je silně zakyselující látkou. Ty odvádějí toxiny z těla. Silnými detoxikačními účinky vyniká Chlorella, ale také Spirulina a prášek z mladého ječmene. Případně si můžete namíchat nápoj z teplé vody s citronem a troškou jedlé sody, pomeranče nebo si připravit čerstvou šťávu z červené řepy.“