Pozor na silvestrovské oslavy, hrozí kocovina. Víte, jak vyzrát na opici?
Třeskutá bolest hlavy, nevolnost, zvracení, sucho v ústech, únava, malátnost. Příznaky, které zná asi každý, kdo to někdy trochu přehnal s konzumací alkoholu. A po silvestrovských oslavách těch, které kocovina druhý den navštíví, ještě přibývá. Jak se jí bránit?
Silvestr je zvláštní den v roce. Starý rok končí, nový začíná, a to je bezpochyby důvod k oslavě. A tak není divu, že i ti, kteří jinak téměř nepijí, si dají pár skleniček. Jenže stačí málo a druhý den se můžete probudit vedle nevítaného společníka – kocoviny. Existují ale fígle, jak jí předejít:
1. Nikdy nepijte s prázdným žaludkem, před oslavou se najezte. Pokud plánujete popíjet více, je vhodné tučnější jídlo, protože tuk na sebe váže alkohol, případně chléb nebo těstoviny. Před oslavou se také doporučuje dát si sklenku fresh džusu, který tělu dodá vitaminy, jež právě konzumací alkoholu ztrácí.
2. Pijte také vodu. Nikdy nepopíjejte pouze alkohol – tělo dehydratuje a druhý den by vám dobře nebylo. Pijte vodu či minerálku, a to ke každé vypité sklence.
3. Nemíchejte různé druhy alkoholu. Pijte pokud možno jen jeden druh, nemíchejte všechno dohromady. Pozor na sladké koktejly, jsou nejen kalorické, ale svádějí k vypití většího množství a vedou k pořádné kocovině. Obecně také platí, že tmavé alkoholické nápoje díky obsahu kongenerů způsobují horší kocovinu. Pozor i na šampaňské a sekty – bublinky urychlují vstřebávání alkoholu do krve. Pouze z kvalitního sektu nám být zaručeně špatně nemůže, problémy spočívají vždy v množství a kombinacích s ním spojených.
4. Pozor na cigarety. Pokud u pití alkoholu kouříte, druhý den bývá kocovina horší.
5. Před spaním vypijte alespoň půl litru vody s šumivým vitaminem C, který tělu dodá potřebné vitaminy. Vhodný je též B-komplex.
Na co si dát při oslavách pozor?
Šampaňské: Obsah alkoholu: 12 %, kalorická hodnota: 93 kcal/125ml
Oblíbené šampaňské a sekty přinášejí hned několik nevýhod. Zrádné bublinky urychlují vstřebávání alkoholu do krve a způsobují pocit malátnosti. Mohou oslabit chlopeň mezi žaludkem a jícnem, což může vézt k refluxu a k pálení žáhy.
Bílé víno: Obsah alkoholu: 12 procent, Kalorická hodnota: 93 kcal/125ml
Díky bílému vínu vylučuje žaludek více kyseliny, což může vyvolat zánět trávicího traktu a žaludeční nevolnost.
Červené víno: Obsah alkoholu: 10-15 procent, Kalorická hodnota: 85 kcal/125ml
Červené víno způsobuje horší kocovinu než bílé, a to kvůli obsaženým kongenerům. Ty zužují krevní cévy v mozku, což způsobuje bolení hlavy a nevolnost.
Vodka: Obsah alkoholu: 40 procent, Kalorická hodnota: 55 kcal/25 ml
Nejčistější z alkoholů. Po ní je nejméně pravděpodobné, že budete mít kocovinu, neobsahuje totiž žádné konzervanty a barviva. Pozor ale na míchané koktejly, ty kocovinu zhoršují.