Začíná advent a Vánoce klepou na dveře! Jak zvládnout 4 týdny příprav na svátky v klidu a bez nervů?
I když zima o sobě ještě pořádně nedala znát, Vánoce tu budou už za měsíc! Advent začíná tuto neděli, a tak moc času na přípravy nezbývá. Jak hektické období přežít bez újmy na zdraví a nezbláznit se? Relaxujte a nenechejte, aby nad vámi zvítězil shon a stres! A věřte, že to jde. Stačí si každý den udělat chvilku pro sebe…
Snad každá žena to zná. Jakmile začne advent, nastává shon, stres a spěch. Rychle uklidit, umýt okna, napéct cukroví, nakoupit a zabalit dárky, připravit vánoční menu. Není divu, že pak místo poklidných oslav svátků a posezení s rodinou přicházejí žaludeční problémy, zhroucení díky nadměrné únavě a místo dobré nálady podrážděnost, nervozita a neklid. Vše se dá ale zvládnout v klidu a pohodě…
Aspoň půlhodinka pomůže
Snadno se to řekne, ale hůř dělá. „Kdy mám odpočívat, když nic nestíhám,“ prolétne hlavou většině žen a místo relaxace se vrhnou na generální úklid. Ale to je chyba. O stresu se říká, že je tichý zabiják. A to nejen zdraví, ale i naší krásy. Když se budeme stresovat, budeme unavenější, budeme vypadat starší a přibírat na váze. Mnoho žen totiž na stres reaguje právě tak, že začne víc jíst. Lepším řešením je udělat si každý den alespoň půlhodinku pro sebe. Naložit se do vany, zapálit vonnou svíčku, a když to čas dovolí, vyrazit do wellness či na masáž. Výsledek bude překvapivý – odpočatá toho zvládnete mnohem víc, než když se dřete do úmoru.
Proti předvánočnímu stresu můžete bojovat i jídlem. Neznamená to ale, že byste se přejídala a přibírala na váze. Některé potraviny (a nápoje) dokážou náladu zlepšit. Mezi ně patří třeba kvalitní hořká čokoláda. Dát si šálek dobrého čaje nebo sklenku piva či vína, není v adventním období občas také na škodu. Pivo v rozumné míře (tedy jedno denně) je zdravé, podporuje hubnutí i chrání před rakovinou. Červené víno zase obsahuje resveratrol, který prý prodlužuje život a prospívá srdci. Opět ale platí, že všeho s mírou. Pokud nemůžete večer po každodenním shonu usnout, dopřejte si vápníkovou bombu ve formě makového nápoje.
Jak na to? Recept poradila vedoucí výrobky raw produktů Lifefood Wlasta Hlinková: „Půl šálku máku namočíme alespoň na 6 hodin do studené vody, propláchneme pomocí jemného sítka na čaj nebo filtračního sáčku. Vložíme do mixéru s 1l příjemně teplé vody, s pěti předem alespoň na 2 hodiny namočenými vypeckovanými datlemi a špetkou skořice. Umixujeme. Zabalíme se do deky, zapálíme aromalampičku se směsí grepového a skořicového éterického oleje, zhasneme světla a vychutnáme si nápoj společně s našimi nejbližšími. Můžeme si povídat nebo si dát společně nohy do vaničky s teplou vodou s přídavkem jedlé sody. Nápoj je velmi zásadotvorný, uvolňuje tělo i mysl, a je vhodný jako druhá večeře. Dodává tělu vápník ve velmi využitelné formě a je vhodný pro děti. Pokud chceme přestát v pohodě náročný den, můžeme si připravit ráno k snídani nápoj bohů s přidáním lžíce prášku z macy,“ říká.
Aztécký nápoj bohů podle Wlasty Hlinkové
Pro 5-6 porcí potřebujeme: 30 g nepraženého kakaového prášku Lifefood, 30g mandlí Lifefood, 60g vypeckovaných datlí Lifefood, 30 g rozpuštěného za studena lisovaného kakaového másla Lifefood, 1 g vanilky, pár krystalků růžové soli, chilli papričky
Jak na to: Mandle namočíme na 6 hodin do chladné vody, potom scedíme, propláchneme a oloupeme hnědou slupku. Vypeckované datle namočíme do 0,3 litru vlažné vody na 4 hodiny. Oloupané mandle rozmixujeme s datlemi a vodou, ve které se datle namáčely, tekutinu přefiltrujeme přes jemné síto nebo filtrační tkaninu. Do 0,3 litru vody teplé 42 °C přidáme rozpuštěné za studena lisované kakaové máslo, nepražený kakaový prášek, chilli papričky (množství dle preferencí pálivosti), vanilku a pár krystalků růžové soli. Rozmixujeme a smícháme s litrem mandlovo-datlového nápoje. Před podáváním můžeme ještě přihřát ve vodní lázni.